Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Zúzmara túra

2003. január 11.
Időpont: 2003. január 11.
Útvonal: Galyatető - Nyesettvár - Szalajkaház - Lajosháza - Mátraháza - (Mátrafüred).
Táv: 13,5 km ( 18 km )
Szintemelkedés: 450 m ( 550 m )
Túravezető: Sárközi Illés

A megelőző hét a síkságon lakókat nem sok jóval bíztatta; előbb szürke köd ülte meg a várost, a gyárat, az embert, majd mindezt hó lepte el, de a Nap felénk se nézett. A meteorológusok szavai között is hiába kerestük a Tél szépségeinek az ígéretét - ezúttal leginkább a dac vitt fel minket a hegyre.

Huszonheten szálltunk le Galyatetőn a buszról - egy ragyogóan más világban. A fák hóprémbe öltözve, a Nap széles barátsággal fogadott minket. Pillanatok alatt játékos gyerekekké váltunk, és egy szép nap reményében indultunk a sárga sáv jelzésen a Szén-patak menti Szalajkaház felé.

Elöl a fiatalok - legtöbbször a gyorslépésű Kiss Péter barátunk - törték a szűz hóban az utat, utánuk libasorban, egyre inkább szétszakadva a többiek masíroztak. Sokszor megakasztott a látvány; Galyatető alatt a havas hegyoldal és a kéklő ég kiemelte az öreg bükkfák méltóságát.

Valahol itt vesztettük el egy jó időre a fényképész Simon Petit, aki mintegy kortyolgatva a látványt meg-megállt minden egyes természet komponálta képrevalónál.

Viháncos jókedvünkben néhányan a Nyesettvárra is fölszaladtunk - nem is ez volt az izzasztó élmény, sokkal inkább a leereszkedés; nagyokat csúszva, helyenként nadrágfékkel értük utol a többieket.

Vidám lendülettel haladtunk a mámorítóan tiszta erdőben. Az Üvöltő-bércről a sárga kereszten lecsaptunk a Szalajkaházhoz, hogy megreggelizzünk. Véletlenül és váratlanul még egy butykos is előkerült.

Továbbhúztunk, immár a Szén-patak völgyében. A hangulatot csak fokozták a kalandos patak-átkelések. A jelzett ösvény háromszor is a túlparton folytatódott, és a jég nem bizonyult mindig elég erősnek. A régi kisvasút-híd utolsó, még helyén lévő gerendája egy szertornásznak talán nem szaporázná meg a szívritmusát, de a magunkfajta turistát már csak a csapat Szelleme juttatta át rajta.

Az izgalmaktól és a ficánkolástól kissé leizzadva értük el a sokunkban nosztalgiát ébresztő Lajosházát. Miután megtekintettük a régi turistaház romjait, benne „Sobri Jóska, a bakonyi betyár” hungarocellbol készült búboskemencéjét (tavaly forgatták a filmet, és a díszleteket itt felejtették), beinvitáltattuk magunkat az egykori bányászüdülőbe, ahol akadt számunkra is egy-két bögre finom forralt bor - és ez volt a vég kezdete!

Következett ugyanis a sárga négyszög, amely szinte a Kecske-bérc magasságáig kapaszkodtatott fel minket, és nagyon csúszós volt. Egyre sűrűbben álltunk meg, hogy gyönyörködjünk a sudár fák kecses táncában, ahogy a szél pajkos kedvében csavargatta koronájukat.

A további, a bedagadt térdnek egyre fájóbb emelkedők elkerülése érdekében néhányan a Sástó felé vivő, sárga kör jelű egérutat választották, elkerülve így a csendes erdőt hirtelen zsibvásári hangulattal felváltó Mátraházát is.

Mátraháza tovább tizedelte fogyatkozó kis csapatunkat; a babgulyás - és ami utána csurgott - többek túrájára tett pontot. Néhányan azért nekivágtunk a szürkülő erdőbe vezető sárga sáv jelű ereszkedőnek, megállva közben egy-egy pillanatra a Hanák Kolos illetve a Muzsla kilátónál - a város már gyújtogatta apró lámpásait.

Fáradt lábbal és boldog lélekkel poroszkáltunk a füredi buszmegállóig...

Szeretettel látunk minden természetbarátot.

Merva László

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu