Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Hírek - lista

GUIDE@HAND, mint digitális utitárs

Dátum: 2023. április 01. 16:18:00

Okostelefonokra letölthető túravezető alkalmazás kalauzol a Mátrában


2011-ben Merva Lacival részese voltunk - az útvonalat ő rögzítette, és a szöveget ő írta - egy akkoriban forradalmi megoldásnak a turisztikában. Ez a GUIDE@HAND, MINT DIGITÁLIS ÚTITÁRS, ami mai is működő, használható alkalmazás, érdemes kipróbálni! Az alkalmazás fejlesztői az MTA SZTAKI eLearning Osztálya.

Erről megjelent az MTSZ honlapján is egy hír.
http://mtsz.org/cikk/digitalis_utitars_a_maria-uton


Idézzük:
A mátrai Mária utas csapat vezetőinek és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) fejlesztőinek együttműködésével készült el az első digitális útitárs természetjárók és zarándokok számára a Kalló-völgyről.

„A piros sáv és a Mária út viola m jelzését követve indulunk Mátrafüredről Mátraházára. Utunk a Kalló-völgyön át vezet, ahol ha szerencséd van néhány Mátra-manóval is találkozhatsz. De hogy kik is azok a Mátra-manók? Ezt és sok más érdekességet is megtudhatsz, ha útitársadul fogadsz!”

A mobil útikalauz segítséget nyújt a gyakorlott és kezdő természetjáróknak, zarándokoknak egyaránt. Bátran elindulhatnak vele azok is akik még sosem tapasztalták meg a természetjárás örömét. Különösen is ajánljuk mindazoknak akik színes tartalma által mélyebb bepillantásra vágynak az út és a környék múltjába és jelenébe.

GUIDE@HAND, MINT DIGITÁLIS ÚTITÁRS

A GUIDE@HAND alkalmazás GPS-es mobil eszközökön érhető el, amely nemcsak pontosan azonosítja a zarándok aktuális helyzetét, hanem menet közben megismerteti vele az adott terület látványosságait. Használata során a természet felfedezése közben a vándort a séta útvonalán látványosságtól látványosságig vezeti és érdekes történeteivel teszi felejthetetlenné a természetjárást, kiváltva ezzel az útikönyvek és térképek használatát.

A GUIDE@HAND sétáinak az a célja, hogy a séták során elegendő legyen csak zsebre vágni a készüléket, ami hangos útikalauzként használható, de ha kedvünk tartja, követhetjük és visszanézhetjük képekben és szövegben az elhangzottakat.

A mátrai magyar nyelvű sétában egy offline turista térképen nyomon követhetjük utunkat, de hamarosan majd rögzíthetjük saját élményeinket (képek és gondolatok) is, hogy ezeket később megosszuk barátainkkal.

Megközelítve egy látványosságot, automatikusan elhangzik a legfontosabb információ, történet, érdekesség, amelyeket képekben és szövegben követhetünk nyomon. A program lehetőséget biztosít akár a környéken található szolgáltatások megjelenítésére is a térképen (turisztikai szolgáltatók, események, rendezvények).

A SÉTÁK VIRTUÁLIS BEJÁRÁSA

Az alkalmazás weboldalán keresztül: www.guideathand.com a séta rövid leírása, az útvonal menti látványosságok a hozzájuk tartozó leírások és képek is megismerhetők. Lehetőséget nyújt akár arra is, hogy a teljes sétát előre, virtuálisan, akár 3D-ben, be is járjuk.

A honlapon keresztül ingyenesen letölthető a GUIDE@HAND mátrai sétája okostelefonkra (iPhone és Androidos készülékek). Folyamatosan bővülő sétalistából hazai és külföldi, nagy- és kisvárosok sétáiból választhatunk magunknak új úticélt.

HOGYAN TOVÁBB? CSATLAKOZZ TE IS A RÉGIÓDDAL!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy hasonló séták készülhessenek a természetről és egyben a Mária út további szakaszairól a Te régiódban is!

KAPCSOLAT

MTA SZTAKI eLearning Osztály

H-1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
Telefon: +36 1 279 6193
e-mail: info@guideathand.hu


KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik önzetlen és önkéntes munkájukkal hozzájárultak az első digitális, mátrai mintaséta elkészítéséhez:
• Merva László és Eszter (Mária út Egyesület – Mátrai régió vezetői),
• Lánczi Ágnes (Magyar Rádió),
• Molnár András József (Mária út Egyesület – Útvonalbizottság, MTA SZTAKI)
• Kolesár András és a turistautak.hu térképrajzoló önkéntesei
Cikk első megjelenése: 2011-06-25 21:12

Merva Eszter szerkesztő

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu