Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Vörösmarty Mihály emléktúra

2008. október 12.
Egy szép vasárnap reggel Gyöngyösön a Főiskola melletti parkolóban találkozott az az elszánt kis csapat, akik vállalták, hogy a pihenőnapjukat túrázással töltsék. Nagyon örültem, hogy a megszokott társak mellett jelentkezett néhány új résztvevő is. Így 12-en indultuk a Sárhegy meghódítására, szerencsére az időjárás egész nap nekünk kedvezett.

Kisebb nehézségbe ütközött néhány túratársunknak a Sár-hegy megmászása. A Szent Anna-kápolnánál elénk táruló gyönyörű tájképben viszont már mindenki kedvére gyönyörködhetett. Itt egy rövid pihenőt tartva indultunk tovább Mátrafüredre. Először elmentünk az Avar Szállóhoz, hogy kis igazolófüzetünkbe az első megálló pecsétjét érvényesítsük. Ezután a büfésoron egy asztal elfoglalása és a reggeli kávé elfogyasztása közben többen is jelezték, hogy nem tudnak Parádsasvárig velünk tartani. Két résztvevőnek a hegy megmászása után sajnos már nem maradt több energiája, így ők visszafordultak. A többiekkel megbeszéltük, hogy az eredeti útvonalhoz képest egy másik, szerintem látványosabb irányba folytatjuk utunkat, és aki úgy gondolja, innen könnyebben tud visszafordulni.

A Máriácska – kegyhely – érintésével jutottunk el a 476 méter magasan fakadó Rákóczi-forrásig, mely nevét II. Rákóczi Ferencről kapta. Más esetben itt is kellemesen el lehet tölteni egy napot, hiszen kiépített tűzrakó helyet és esőbeállót találunk. Innen egy társunk nem jött velünk tovább, mi pedig egy rövid emelkedő után folytattuk túránkat Mátraháza felé. Útközben többször is megcsodáltuk az őszi táj szépségét, sokszínűségét.

Mátraházán egy meleg tea elfogyasztása közben rövid ismertetőt tartottam neves költőnk, Vörösmarty Mihály életéről, munkásságáról, majd következett a pecsételés. Ezután utunkat az eredeti, előre megadott útvonalon folytattuk. A Vörösmarty turistaháznál a szokásos pecsételést követően, nehéz szívvel váltuk el egy társunktól. Ennél a megállóhelynél egy szép egyemeletes ház mellett további víkendházak állnak, s így 110 személyt tudnak elhelyezni. A hely szorosan kapcsolódik Vörösmarty Mihályhoz. 1829-ben Gyöngyösről Parádra és vissza 8 órás gyalogtúrát tett, amely ebben az időszakban komoly eredménynek számít. Ennek emlékére kapta nevét a turistaház.

Innen kitartóan folytatva utunkat, egyre jobban megközelítettük a célunkat. Az utolsó pár kilométer egyéb esetben nem valami izgalmas, de a lányok és egyetlen férfi résztvevőnk kitalálták, hogy ők este, otthon bizony gombát szeretnének vacsorázni. Ehhez a legfontosabb hozzávalót el is kezdték bőszen gyűjtögetni. Előkerültek a táskák, a bicska, és kirándulásunk részben átmódosult gombagyűjtő túrává. Mindenki fokozottan figyelte az út szélét, hogy a vacsorának valóból minél többet gyűjtsön. Mire a táskák megteltek, sétánk is véget ért, beértünk Parádsasvárra. Ez a kis település messze földön híres idegenforgalmáról. Az egyik kiemelkedő jelentőséggel bíró nevezetesség a Kastélyhotel. 1881-ben épült neoreneszánsz stílusban Ybl Miklós tervei alapján. A másik erőssége még a gyógyvíz.

Az utolsó pecsételést követően az autósbüfé padján múlattuk egy kicsit az időt, majd átsétálva a túloldalra megvártuk a buszt. Hazafelé mindenki csendesen, magában átgondolva a nap eseményeit próbált pihenni.

Azt hiszem, annak ellenére, hogy többen nem sétáltak velünk végig, a kirándulásunk jól sikerült, és Vörösmartyról is méltóképpen megemlékeztünk.

Gedei Dóra
Kékes Turista Egyesület

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu