Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Várak a Mátrában 8., Mátraszentistván-Tar, beszámoló

2023. szeptember 27.
A Szőrössel közös vezetésű legutóbbi VaM-túránk óta szinte napra pontosan fél év telt el. A hat hónap nagyon gyorsan elrepült, de közben sem unatkoztunk, hiszen számos egyéb túrára is sor került azóta, köztük 4 másik VaM-túrára is. Sokáig gondolkoztam-morfondíroztam, miként lehetne kicsit bővíteni-színesíteni az eredetileg Tar-Hasznosi vár útvonalú, tervezett VaM-túrát. Végül Laci jóváhagyásával a Mátraszentistván-Ágasvári turistaház-Gombás-tető-Hasznosi vár-Tar útvonal lett a „befutó”.

Nagy örömünkre a VaM-túrákban közvetlenül érintett (kódokat gyűjtő), ill. további érdeklődő túratársak 17 fős lelkes csapata várakozott szeptember 16-án reggel a gyöngyösi buszpályaudvaron. E létszám azért is volt külön említésre méltó, mert az e szombati túránkat megelőző napon, péntek hajnalban érkeztek haza a görögországi KTE-kirándulás résztvevői, akik közül többen is képviseltették magukat a VaM-túránkon. A Mátraszentistvánig tartó buszozás alatt, majd a gyaloglás során is sokáig hallgattuk az élménybeszámolókat, köztük első helyen az Olümposz hegyének meghódítását, amelyhez kapcsolódóan nem maradtak el a gratulációk, hiszen ez igazi kihívás, nagyszerű túrateljesítmény volt. És e túratársak 24 óra multán már újra a "fedélzeten" voltak, azaz a hazai túra-ösvényeken rótták a kilométereket - ez igazán elismerésre méltó.

Az Ágasvári turistaházhoz „tankönyvi” sebességgel, azaz egy óra alatt értünk fel. Útközben felfedeztem egy új jelzést, az országos kékről dél-keletre induló kék kereszt jelet, amely számomra teljesen új volt, ha jól emlékszem, a Rebeka-kert körzetéből indult déli irányba. Legközelebb feltétlenül végig fogom járni IBUSZ-os túratársaimmal, hogy „naprakészek” legyünk az új túraösvények terén. A turistaház előtt még megálltunk a Szamár-kőnél egy fotó erejéig, de páran felmentek a sziklás kilátópontig is. Örök szabály: időnként álljunk meg utunkon és forduljunk vissza egy-egy pillanatra. Most is ezt tettük, és megcsodáltuk a távolban ezüstösen csillogó Piszkéstetői csillagvizsgáló kupoláját, valamint a közelében levő település, Mátraszentimre házait, a Narád hotelt stb. Utunktól balra, mélyen lent a völgyben a festői Fiusom-patak csordogált, korábban többen jártunk már a közelében Fallóskútról indulva a zöld sáv mentén. Hangulatos utunkat őszi kikericsek sokasága kísérte, szép látványt nyújtottak, igazolva, hogy a száraz nyárvégi-ősz eleji természet is tud szépségeket produkálni, nemcsak a virágokban tényleg bőven dúskáló tavaszi és nyár eleji hónapok.

Azt hittem, rosszul látok, amikor a turistaházhoz értünk: Gyuri és Jóska már békésen falatoztak a bejárat előtti asztalnál, ők tőlünk picit hamarabb leválva „felszaladtak” a csúcsra, feljegyezték a még hiányzó VaM-kódot (amit Merva Laci pótolt Lóri februári óvári-ágasvári VaM-túráját követően napokon belül!), és boldogan vártak bennünket. Újabb elismerés következett, igazi példaképek mindketten az ifjabb generációk számára! Az ágasvári turistaház hétvégenként látogatható, így többen beköszöntünk, ettünk, ittunk, és nem utolsósorban közösen felköszöntöttük a mai túra egyik túravezetőjét, Szőröst, aki megtisztelt minket azzal, hogy a születésnapját velünk ünnepelte. Azt gondolom, hogy az Olümposz sikeres meghódításával Szőrös a sorstól - és persze jó kondíciójának, erejének és kitartásának köszönhetően - igazán stílszerű ajándékot kapott idén a szülinapjára.

Az országos kék túra útvonalát elhagyva ezután egy kb. 7 km-es szakasz várt ránk a zöld sáv mentén egészen Hasznosig. Ágasvár után szép bükkös erdő következett, amelynek szélén találkoztunk a zöld kör jelzéssel, ahol is ismét szóba került Lóri februári VaM-túrája, hiszen akkor is érintettük ezt a pontot az Óvárról leereszkedve. Ezt követően találtunk még néhány szem finom szedret, sőt, kisvártatva egy olyan erdőbe értünk, ahol az ösvény mentén vagy kicsit beljebb is lépten-nyomon szépséges és főként ehető gombákba, döntően vargányákba "botlottunk". Szakszerű gombászó túratársaink villámgyorsan összegyűjtötték a zsákmányt, természetesen papírzacskóba helyezték, biztosan finom vacsora készült a gombákból este. Érdekesség, hogy sem előtte, sem utána nem találkoztunk más helyeken gombával, mindenesetre örültünk, hogy azon a 2-300 méteres szakaszon - az Óvár nyugati oldala után és még a Kosik-tanya előtt - szerencsénk volt, és a gombák látványa és gyűjtése is színesítette programunkat.

Ebédünket a Gombás-tető - jelenleg már használaton kívüli repülőtér - szélén költöttük el. Tovább haladva időnként itt is megálltunk, balra a Nyikom-kilátó tornyának tetejét pillanthattuk meg, visszafordulva pedig a már magunk mögött hagyott Ágasvár csúcsa és az Óvár nyújtottak nagyon szép látványt. A Gombás-tető a tél kivételével mindhárom másik évszakban számos szép vadvirág látványával ajándékozza meg az arra haladó természetjárókat. Klárikával és néhány másik érdeklődő turatárssal emlegettük például a nyáron itt tömegével pompázó mézes-vaníliás illatú szépséges réti legyezőfüvet, de most ősszel sem maradtunk szép virágok nélkül, mert több tő tövises iglicét, lassan ördögszekérré száradó kék iringót, az apró, aranysárga virágú apróbojtorjánt (más néven párlófű vagy királyasszony káposztája) stb. fedeztünk fel utunk során.

A Hasznosi (Cserteri) várhoz több út is vezet, az egyik egy méhészeten keresztül, ezért azt kihagytuk, kicsit lejjebb ereszkedtünk, és onnan közelítettük meg a várat. Ezen utolsó szakasz külön érdekességgel szolgált: én csak 50 éve járom a természetet, első helyen a Mátrát, de széles erdei kocsiúton ilyen hosszan tartó és ennyire mély, esővíz által kivájt vízmosást még sohasem láttam. Nyilvánvaló, hogy az egyik közelmúltbeli felhőszakadás-sorozat eredménye volt ez a látvány, ami elénk tárult. Mi turisták megoldottuk a tovább haladást, de hogy ott egyelőre - amíg fel nem töltik - semmilyen jármű, terepjáró és munkagép sem tud közlekedni, az több mint valószínű. Egyik lelkes fotózó túratársunk, Gábor, meg is örökítette a látványt, a KTE Facebook oldalán a többi szép képével együtt megtekinthetitek. A várnál könnyen megtaláltuk a VaM-kódokat. A romok tetejéről pazar kilátás tárult elénk mind a hegyek által övezett térségre, mind a hasznosi víztározóra.

Hasznos település első házait csak érintettük, majd egy jelzetlen kanyargós földúton átsétáltunk Tar községbe, amely a szemközti dombról szemlélve festői látványt nyújtott, kiemelten a XIII. század közepén épített Szent Mihály erődtemplom szép látványának köszönhetően. A településre beérve kellemes meglepetésként éltem meg, hogy bennünket, azaz az oda érkezőket, megelőzve! udvariasan és hangosan köszöntöttek a helyi kis iskolások. Legelőször Tari Lőrinc középkori eredetű udvarházának romjait kerestük fel, ahol feljegyeztük mai utunk második VaM-kódját. Tari Lőrinc magyar nemes, a Rátót nemzetség nógrádi ágából, Luxemburgi Zsigmond király kalandos életű lovagja volt, akit a király hűségéért különösképpen kedvelt. A harmadik VaM-kódot a szomszédban álló templom lépcsőjénél fedeztük fel. Többszöri előzetes telefoni egyeztetésünk ellenére a templomot ezúttal belülről sajnos nem tudtuk megnézni (a kapcsolattartó váratlan súlyos betegsége miatt), de kívülről, illetve a hátsó kapu széles rácsain keresztül megpillanthattuk és lefotózhattuk az Európában ritkaságszámba menő háromkaréjos gótikus szentély falait, mint a templom építészeti szempontból egyik legértékesebb részét. Hasonlóan értékesek a templom belsejét több helyen még ma is díszítő középkori falfreskók, továbbá a Tari család címere, amely szintén a templomon belül, egy kis kiállítás keretei között tekinthető meg. A templom magán hordozza a román, a gótikus, a barokk és klasszicista építészeti stílus jegyeit, ezért kiemelt műemlékként is gyönyörködhettünk benne. IBUSZ-os túratársaimmal két héttel korábban módunk volt bejutni a templomba, így jó szívvel tudtam ajánlani a mai túra résztvevőinek, hogy egy másik alkalommal feltétlenül keressék fel és belülről is tekintsék meg a tari Szent Mihály templomot.

Búcsúzóul jelezzük, hogy a márciusi, 3. sz. VaM-túra programjából - természetvédelmi okok és átmeneti útvonal-zárlat miatt - törölnünk kellett a Solymosi óvár (VaM-várhely) felkeresését. Akkor ígértük, e várhelyet pótlólag fogjuk meglátogatni. Erre a túrára előreláthatólag október 21-én kerül sor, a végleges dátumot és részleteket időben közzétesszük az egyesület honlapján.


Budapest/Gyöngyös, 2023. szeptember 16.

Szabó Alexandra
Tóth Pista (Szőrös)
túravezetőkLEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu