Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Hanák Kolos (teljesítménytúra)

2003. április 05.
„Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az bérceknél?”

Nagy tisztelettel így szól a költői kérdés mindazoknak, akik teljesítették az idei Mátrabércet ill. a rövidebb résztávot, a Hanák Kolosról elnevezett teljesítménytúrát.
(Szombaton reggel azt kellett konstatálnom, hogy már megint az erdőben esz a fene, és már megint egy lapra gyűjtök pecséteket, miközben össze-vissza csatangolok hegyre fel, völgybe le, réteken keresztül. Ki érti ezt?)
Felkészültségemet nem találtam kellően megfelelőnek a Mátrabércen való induláshoz, ezért a rövidebb távon indultam. Gyöngyösről a 6:10-es busszal jutottam fel Kékesre, ahol először is rögtön beleütköztem a túra első szervezési negatívumába. Ugyanis a tisztelt szervezők nem gondoskodtak az ilyenkor szokásos áprilisi átlaghőmérséklet biztosításáról... Ritka hideg volt, ráadásul sapkát és kesztyűt is elfelejtettem otthon hátizsákolni. Szerencsére az időjósok által megjósolt eső nem nehezítette a napot, csupán célba érkezésem után volt Szurdokpüspökiben egy gyenge eső. 7:45-kor tömegrajtszerűen indították az első nevezőket, akik addigra népes tábort alkottak.
A Csór-hegy csúcsáig, az első ellenőrző pontig jó tempóban haladtam, ahol is mindenki megcsodálhatta a Kós Károly kilátó... ...romjait! Szerencsére mire idáig elértem, az idő is kedvezőbbre fordult.
Az egyik magaslaton pár ember állt, akik azt mondták, hogy igaz, nem mozognak, de ők lennének a mozgó ellenőrző pont. Gyors pecsételés, aztán tovább.
Innentől különösebb nem történt egészen Ágasvárig, aminek a megmászása talán az egész Hanák Kolos túra legnehezebb része. Mindenesetre amit az Ágasvár csúcsáról látni lehet... ... na azért érdemes izzadni!
Sajnos az Ágasvár megmászása kissé kikészítette a jobb térdemet (kezdőkre és amatőrökre jellemző tipikus „túrabetegség”...), ezért további utam nagy része lassabb tempóban folyt, valamint félpercenként álltam ki az ösvény mellé, elengedni a túratársakat.
Az Ágasvári turistaház után két helyen is gondot okozott a leírás követése. P+, majd P- van a leírásban, valójában rövid P- szakasz után le kell térni a P keresztre, majd rövidesen a P sávra. Akkor a P+ és a P- találkozásánál pl. nem tudtam eldönteni a leírás alapján, hogy a P sávot jobbra vagy balra kövessem. Már a Mátra-atlaszomat akartam elővenni, amikor egy sporttárs útbaigazított. (Az is igaz, hogy még van mit javítani a tájékozódási képességemen...)
Elmondások alapján sokaknak nehéz volt a Muzsla meghódítása is, számomra viszont különösebben nem jelentett problémát, eltekintve a térdem állapotától. A Muzsla után következett szerintem a túra legizgalmasabb része. Vadregényes volt arra a táj, szűk csapások bozótok között, nagyon tetszett az a rész. Szívembe lopódzott az egész.
Csupán patakátkelések hiányoztak, olyan igazi, „mármeginttérdigvagyokbenne” típusúak. És ezt a vágyamat (no nem a bakancsátázást) a Szurdokpüspöki előtt lévő Diós-patak sem enyhítette. Szinte észrevétlenül lehetett átkelni a patakon, annyira kevés víz volt benne.
A patak után földút vezetett Szurdokpüspökibe, szőlőtáblák mellett, majd pincesoron át.
Valamivel kevesebb mint 8 óra alatt értem be a célba, a helyi általános iskolába. Ott összefutottam Ivanics Józseffel (a Hanák Kolos főszervezőjével, akivel nem a túrázás kapcsán ismerjük egymást), aki látva, hogy kissé megviseltek a lábaim, masszírozást ajánlott. Egy sátorban lehetett ilyesfajta szolgáltatást igénybe venni. Nem éltem a lehetőséggel; tudtam, hogy sokat nem segít se a térdemen, se a combjaimban az izomlázon.
Mennyi az annyi? - kérdezem azóta is. Mennyi a Hanák Kolos szintemelkedése? A túranaptárban és a TTT honlapján 1900 m, a Mátra-atlaszban 1400 m, hivatalosan 1500 m. Érzésem szerint 1900 biztos nem volt, majd térképen lemérem.
Ennyit akartam megosztani Veletek, Vitézek!
Minden jót mindenkinek!

Szőke György

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. november
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu