Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

VaM 2. túra - Óvár-Ágasvár - beszámoló

2023. február 18.
Amikor Merva Laci megkért, hogy segítsek a VaM túrák vezetésében, az egyik választásom az óvár-ágasvári túra volt. Nagyon szeretem a környéket, és sok emlék fűz hozzá. Aztán a dátumot meglátva elgondolkoztam: mi vár ott minket a meredek mászásokon február közepén? Hó, sár, jég? Na mindegy, így még érdekesebb lehet.

A bejáráskor még havas volt a hegy...

A túra előtti hétfőn egy kedves ismerősömmel bejártuk az Óvár környékét. A csúcsot korábban csak a bronzkori vár jelölése felől, a sáncon közelítettem meg, ezért a Csóka-kő felől, déli irányból szerettem volna felmenni, a telefonos applikációm jelzett arra ösvényeket. Mivel azonban túratársam ilyen terepen még nem járt, és a csúszós talaj elbizonytalanította, inkább visszaoldalaztunk a zöld kör jelzésre, és a „hagyományos” úton másztuk meg az Óvárat. Na nem mintha arra nem lett volna meredek, ráadásul még sok helyen hó is volt, de társam közben csak belejött a mászásba. A sánc fáin megmaradtak az egykori Mátra 60-50-40... teljesítménytúra M betűi, jó alkalom volt a nosztalgiázásra. Az idő remek volt, gyönyörű kék ég, szikrázó napsütés, az Ágasvár csúcsa is hívogatóan magaslott mellettünk, bár most nem akartunk felmenni rá. Lefelé a középkori sáncon, majd a külső réten keresztül, körben jöttünk le, arra sokkal lankásabb.

Pénteken Lacival abban egyeztünk meg, hogy csak ő megy el a gyöngyösi buszpályaudvarra, én mehetek Jászberényből autóval egyenesen Mátrakeresztesre, így több időm marad reggel a családdal. Mikor Keresztesen kiszálltam az autóból, szomorúan állapítottam meg, hogy a túrabotjaim otthon maradtak, pedig a mai túrán igazán hasznukat venném... Egy kis késéssel megjött a busz is, 11-en jöttünk össze, reméltem, az ismeretlenek bírni fogják a meredek mászást. Az idő nem volt túl barátságos, fújt a szél, és az eső is rákezdett. Úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a dél felőli csúcstámadást, hát kapaszkodtunk, mint Micimackó, még szerencse, hogy arra már korábban elolvadt a hó, nem volt csúszós. A szél fújt, az enyhe eső hol elállt, hol újra rákezdett, és ez így maradt egész nap. Az ösvények szerencsére tényleg megvoltak, és amikor felértünk a bronzkori sáncra, onnan már nem is volt olyan meredek. Sajnos a kilátás minimális volt, lényegében benne voltunk a felhőben.

Lefelé a kelet-északkelet felé indultunk el a sáncon, a nagyon meredek részt, ahol a sziklák és a falmaradványok vannak, megkerültettem a többiekkel. Én megpróbáltam ott lemenni, hát nem volt jó ötlet: a sáros hegyoldal kétszer is megindult alattam, szerencsére alkalmi túrabotom és a kezem megállította a csúszást, de onnantól nem Micimackóra, hanem Malackára hasonlítottam. A túratársaim jobban jártak, bár ők is estek néhányszor. Amikor elértük azt a helyet, ahol a középkori sánc dél felé kanyarodik, Laci abba az irányba húzott el, mint később kiderült, ő úgy emlékezett, arra is le lehet menni a bronzkori vár jelzése felé. A csapat szerencsére engem követett, és le is értünk a külső sánc és a zöld kör kereszteződéséhez, ahol a vár jelzése van. Innen gyorsan odaértünk a turistaházhoz, ahol meleg kályha, finom ételek és italok és az ismerős, kedves tulajdonos család várja a vendégeket a hétvégeken.

Rövid pihenő után indultunk tovább. Ketten úgy döntöttek, hogy az újabb csúcsot már nem vállalják, ők az országos kéken indultak el Mátraszentistván felé. Mi kilencen megindultunk fölfelé az Ágasvár csúcsára, a lassabbak előbb, Laci, aki kicsit később ért a házhoz, meleg levesét gyorsan elfogyasztva picivel utánunk. Hát a hegy nem lett kevésbé izzasztó, amióta utoljára arra jártam... A szél újra felerősödött, de legalább lett valamennyi kilátásunk. Az első csúcson, ahol a középkori vár jelének kellett volna lennie, csak egy teljesen lekopott festést találtunk, és a nógrádi vártúrák igazoló kódját. A második jel felfestése már rendben megvolt.

A csúcsokról lefelé tartva egyre jobban téma lett, hogy elérjük-e a buszt Mátraszentistvánban. Mivel az enyém Keresztesre előbb indult, túratársaim megnyugtattak, hogy lépjek ki nyugodtan, nem tévednek el :-) . Így az utolsó 3,5 kilométert elég jó tempóban tettem meg, és az eső és az egyre sárosabb talaj ellenére időben leértem Istvánra.

Itt a Gyopár vendégház mellett összetolt hóban a bakancsomat megtisztítva röviden visszagondoltam a gyerekkoromban itt töltött napokra, amikor a ház még a Hűtőgépgyár üdülője volt, és a már nehezebben mozgó nagymamámat mi, az unokái „toltuk fel” az emelkedőkön... Örök hála nagyszüleimnek, hogy sokat lehettem itt. És a 15-20 évvel későbbi vállalati bulik is eszembe jutottak. Milyen kár, hogy az Electrolux aztán eladta az üdülőt a Vidróczki tulajdonosának. A vendégház most a síszezonban működik, a csárda bezárt.

A buszmegállóban összetalálkoztam a két túratárssal, akik az egyszerűbb utat választották, Mátrszentimrén pedig a busszal, ami a többieket Gyöngyösre vitte le. Felhívtam Lacit, és megnyugtatott, hogy mindannyian a megállóban vannak már. Így békésen hazaautóztam beiktatva egy megállót a Gortva-forrásnál, ahova még sose mentem fel. Hazaérve pedig legalább részben átvettem elég sajátos nevelési igényű gyerekeim felügyeletét feleségemtől és anyósomtól, köszönet nekik, hogy (most is) „szabadságot” kaptam aznapra.

Bakki Lóránt

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu