Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Tréning túra

2014. január 18.
Még az év elején, mikor végignéztem az ez évi túratervet és a műszakbeosztásomat, megállapítottam, hogy a Tréning túra azon kevesek közé tartozik, amikor szabad vagyok! Be is jelöltem még a facebookon is, hogy részt veszek. A hét elején Demjénbe mentem, azután masszírozóhoz, remélvén, hogy megszűnik a derékfájásom. Csütörtökön szomorúan állapítottam meg, ez nem jött be. Tegnap este közöltem feleségemmel: nem megyek túrázni. Örömmel vette tudomásul.
Ma reggel bevásároltam és készültem Ördöggel a Sárhegyre. Csörög a telefon, Gábor (unokanővérem fia) Pestről látja a facén, hogy megyek a túrára. Jönnek ők is Évával. Sajnos én nem megyek, közöltem. Mégis gondoltam egyet, felmegyünk Ördöggel autóval Füredre és elkísérjük Õket egy darabon. Beültünk az autóba, elindultunk. A pataknál utolértek a rendőrök. Jogosítvány, forgalmi, fogyasztottam alkoholt? Sajnos nem, pedig nagyon szerettem volna, hisz túrázni megyünk! A szonda is igazolta mily balszerencsés vagyok.
Füreden kiszállunk az autóból, Tari Tibi is épp akkor. Terhes ez a kutya, vagy így el van hízva - kérdezte? Egyik se válaszoltam. (Feleségem nagyon bosszankodik, ha ilyeneket mondanak Ördögre.) Közben csak úgy jöttek az autókon az ismerősök. Lettünk vagy 70-en, biztos.
Diák Tibi, az egyik túravezető ismertette a vadászat miatt megváltozott útvonalat. Házáig mind a 3 útvonal ugyanaz. Elindultunk a Kozmári kilátóhoz. Örömmel látogattam a sok ismerőst végig. Juditka csak azért jött haza Londonból, hogy Pitypangot elhozza erre a túrára. (Vasárnap repül is vissza.) A Kozmáritól a sárgán elindultunk fölfelé. Jó volt az idő, a társaság remek. Vígan haladtunk fölfelé. Előkerültek a kis laposok én meg csak nyalogattam a számat.
Sástónál még javába folynak a munkák elég nagy a csatak. Reméljük, megéljük mikor szép és kész lesz. A csapat 3-nál is több részre szakadt. A 20-asok mentek, mint a golyó, a tizenötösök kicsit lassabban, szóval jól széthúzódott a társaság. (Sokan is voltunk.) Tetves-rétnél szépen sütött a nap. Mire én Ördöggel Házára értem, a húszasok már ettek-ittak javában. Ördögnek vettem egy kolbászt, én meg fanyalogva ittam egy teát. (Hová tud süllyedni az ember?)
A 20-asok elindultak, a többiek még ráérősen majszolták a lángost. (Voltak, akik még nem értek fel.) Többen tanakodtak, melyiken folytassák az utat. Jó magam is tépelődtem, visszamenjek-e a 10-esekkel, végül mégis a 15 mellett döntöttem. Elindultunk a műúton Kékesnek. A Veronika-rétnél ismét kezdődtek a vetkőzések. Meleg volt. Még nem értünk a teraszhoz, mikor érdekes látvány tárult szemünk elé. A torony teteje kint volt a ködből a közepe ködbe az alja megint tisztán látszott. Nagyon érdekes volt. Mire Kékesre felcammogtunk, így is izzadtam rendesen.
Megnéztük a Kis Péter emlékhelyet. (Mikor Kékesen járok mindig megnézem.) Többen beültek az étterembe. Vettem én is magamnak levest, meg csirkecombot rizzsel, ezt megosztottuk Ördöggel. (Nem tetszett neki hogy csak a fele az övé.) Az ingemet levetettem és kicsavartam. (Ezt már nem érdemes felvenni, be a zsákba.)
Kicsit sétáltunk még Ördöggel, közben mindenki befejezte az evést és indultunk lefelé.
A jó időnek sajnos vége lett, eltűnt a Nap a szemünk elől. Két húszas megérkezett, kérdezték merre tovább? Kék majd a piros kereszt, azután piros sáv. Mi is ezen indultunk. Eléggé nyálkás volt a talaj, szerencsére semmi baj nem történt. Nagy-nyaknál rátértünk a piros sávra, erről már nem is kell letérnünk. Lefelé már sajnos egyre jobban éreztem a derékfájásomat. Ballagtunk szépen lefelé a Somor-patak-völgyében. Tettünk egy kis kitérőt a Gyökeres-forráshoz. Ördögöt sikerült jól megitatni. Egyszer csak azon kaptuk magunkat, csepereg az eső. Gyorsan belehúztunk, a Máriácskánál meg sem álltunk, csak úgy elzúgtunk mellette. Mire Füredre értünk, az eső meg elállt. Kár volt úgy száguldanunk. Örülök, hogy mégis eljöttem, kár lett volna kihagyni! Köszönöm mindenkinek!

Szőrös

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu