Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Tojáskereső túra Húsvét szombatján

2010. április 03.
Húsvétra készülődni, Húsvétot ünnepelni sokféleképpen lehet.
S ha lehet, hát ünnepeljük is a magunk hite, nézete, vérmérséklete szerint: a keresztény hívők fontos egyházi ünnepként, az ateisták a természet éledésének köszöntéseként.
Ki a családi együttlétet, ki a ritkán látott rokonokkal, ismerősökkel való találkozás lehetőségét látja benne, ki az egy nappal több pihenőnapot, s van, aki az ide kapcsolódó népszokások, kézműves technikák felelevenítését.

Tojáskereső túránk szervezője – Szárnya Pál – tájékozódási túrázóként többek között a játékot látta meg benne. A játékot – a jó levegőn, mozgással, nyomozással, együttléttel, vidámsággal.
Pár évvel ezelőtt pár társsal kitalált a Kékes Turista Egyesület tagjainak, s családjainak egy tájékozódási túrát, ahol a megtalálandó pontok „nyuszifészkekként” szerepeltek, s az ügyesen tájékozódóknak, sikeres felfedezőknek bizonyos fészkek ajándékot is rejtettek. S ha már verseny; természetesen díjazás is volt a végén.


Az évek teltével ebből hagyomány lett, s mivel játékunkat nyílt túráink között szerepeltettük, egyre több vendég érkezett csokitojást keresni az erdőbe.

Idén ezt a túrát kapcsoltuk a Mátra Manók Óvodájának, a Jeruzsálem Úti tagóvodának az „Egészséges Óvoda” pályázatához, programsorozatához. Az így közös szervezésű rendezéstől azt vártuk, hogy még több családot csábítsunk a szabadba, s aktívan töltsön időt egymással szülő és gyermek az egészséges környezetben.

2010-ben április elejére esett a Feltámadás ünnepe, s így tojáskereső tájékozódási túraversenyünket április 3-án rendeztük. A rajt-cél állomás a Görgőbikki-pihenő legbelső esőháza volt, a pálya Mátraháza alatt, a 24-es főút nyugati oldalán, a Görgői út mellett, felett kanyargott. A játékosoknak mintegy 3,5 km-es pályán 12 bejelölt pontot kellett megtalálniuk 120 méternyi szintkülönbség legyőzése után, 2 órás szintidő alatt.


A fészkek megtalálását szúróbélyegzővel való lyukasztással kellet igazolni a menetlapon.
Idén a húsvéti nyuszi a több vendégre (s kezdő tájékozódóra) való tekintettel kicsit engedékenyebb volt: bár a tévesztőpontok bójáit jól láthatóan szemmagasságba tette, s szokásához híven a jó igazoló helyek jelzéseit gödörbe, szikla mögé stb rejtette, de most csak az elfogadott pontokhoz tett ajándékot.


Mivel számítottunk arra, hogy a tájfutó térkép használata, ismerete nem lesz általános a nevezők között – s látványa első látásra esetleg kisebb szívinfarktust okoz –, ezért indirekt segítségben is megegyeztünk a szervezők részéről. A nagyon megrémültek, bizonytalanok egyesületünk logóját követve tarthatták magukat a pálya nyomvonalán. Természetesen a segítség csak iránymutató volt, a pontot már mindenkinek magának kellett megtalálnia.

Az igazi kora tavaszi, napsütéses, kellemesen langyos tavaszi nap sokakat csábított a szabadba, s az eddigi legtöbb résztvevő tartott velünk tojásokat keresni. 19 csapat nevezett, a 74 résztvevőből 48 volt felnőtt, 26 gyermek. Családi sétáink hagyományát követve most is a vendégek tették ki a résztvevők nagyobb részét.

Jó volt látni az izgalmat a gyerekek arcán, s az örömöt, ha ajándékot találtak. A nyúl az 5. pontnál innivalóról is gondoskodott, hiszen a folyadék pótlása fontos, s a kiszáradás igazán nem lenne egészséges.

Mivel a nyuszi inkább finom, mint egészséges ajándékokat hagyott a fészkekben, ezért a célba érkezőket vitamindús ennivalóval kínáltuk. Így az eredményhirdetésre zöldségeket ropogtatva várakoztak a kicsi és nagy versenyzők.

A versenyt tájékozódásban jártas családi csapat nyerte, ahol már az apróságok is profik; de nagy örömünkre az ügyes ezüstérmesek után harmadikként az egyik Mátra Manós csapat következett a pontszerzésben, s a középmezőnyben végzett oklevelesek között is örömmel fedeztük fel Manóinkat, s hozzátartozóikat.

A játékos, versenyzős túra után hazatérve mindenki folytatta a húsvéti készülődést családi szokásai, neveltetése, hite és nézete szerint.

A sok teendő között mégis együtt töltöttünk egy délelőttöt jókedvvel, izgalomban-örömben, rügyező fák alatt sétálva, langyos szellő cirógatásában, tavaszillatot szippantva, nyuszifészkeket keresve – egészségesen, EGÉSZSÉGÜNKÉRT.

Tóthné Kelemen Mária

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu