Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

TTTTT 2008 - Csak Csajok

2008. december 27.
avagy a Harcitanga Küldetés

Itthon ülök a jó meleg szobában, forró teát szürcsölök. Gondolataim próbálom a jövő heti munkára hangolni.

És egyszer csak megszólal a rádióba ACDC: High way to hell!!! Unalmasra szűkült szemem tágra pattan, arcom kipirul, légzésem felgyorsul. Ez az Hamahama! Gyerünk skacok!

Szemem előtt turista emlékek lobognak a bükki túlélőről, és az 5T-ről. Számomra ez a szám egybeforrt a „Legyen béke a szívetekben!” fogalommal, valamint az iszonyat izommunkát igénylő, szivatós, kontroll nélküli teljesítménytúrákkal (amikor tényleg a Hülyeség szorgalommal párosul!).

Nagy sebességgel tollat ragadok hát, hogy az 5T-s élményeimet papírra vessem.

Már a bükki kalandozások után tisztázódott, hogy bizony megyünk Patára túlélni.

Nagy mellénnyel indultam neki a dolognak, épp csak a Karácsonyt felejtettem ki a számításból. A fincsi kis bejgliszezont. A mézeskalácsok, szaloncukik és egyéb finomságok csipegetését. A kilók pedig láthatatlan szellemként rakodtak a „nemesebbik felemre”. Éreztem, hogy ebből bizony nem jövök ki jól, így 26-án már nem ettem annyit! Lélekben készültem 27-re!

Szombaton reggel berakodtunk az autóba, majd elindultunk. Majd visszafordultunk, mert otthon maradt a telefonom. Gyöngyösön felvettük Györgyit. Majd elindultunk, és visszafordultunk egy fontos csapattagért. A neve: Jéger. Ezért valóban vissza kellett fordulni!

Na, szóval kis tekergésünk után autóztunk Gyöngyöspata felé, ahol az iskolában, vagyis a tornateremben volt a bázis. A megfelelő alvórészleg kiválasztása után regisztráltattuk magunkat, és aláírtuk, hogy csakis saját felelősségünkre veszünk részt a túlélésen. Megcsodáltuk a pólót is. Nekem jobban tetszik, mint a tavalyi!

Fél 12 felé elkezdte a szervezők gyöngye, Attila az eligazítást. Minden elismerésem az övé, és csapatáé. Ilyen kaliberű dolgot összehozni nem semmi!!! A tőle megszokott sebességgel röpködtek a fontos mondatok és diák: 5 őrzött pont van, fontos az idő, fakultatív pontok vannak, bedöglött a fénymásoló…

Utána pedig szélnek eresztett minket. Az iskola udvarán megkaptuk a menetleveleket. Csapatfotó most nincs?! Kár!

Nekünk is okozott kb. 3 másodperces fejtörést a Világosvár kontra Nagy -Kopasz elnevezés egyesítése. Ekkor éreztük egy kicsit a cartographiás térkép hiányát. De megoldottuk! Rövid taktikai megbeszélés után nekivágtunk az útnak.

Begyűjtöttünk bónuszpontokat: Bolyatanya, Máspataka. Dóri bevállalta a Mulató-hegyet. Az épp arra tébláboló helyiek biztos díjazták, hogy ennyi vallásos ember felment a dombra, ahol főhajtással tisztelegnek a feszület előtt. Pedig csak az évszámot próbálták kibetűzni a talpazatról. Hármas vagy nyolcas a vége?

Györgyi és én a Kis-dombi erdészház oszlopait csodáltuk, és közben vártuk Dórit, akivel itt volt megbeszélve a találkozó. De csak nem jött. Majd telefonon szólt, hogy lett egy kis elkavarodás, bozótharc, kerítésmászás, GPS jel az életében, de várjuk meg kicsit feljebb. Találka után felpörgettük a motort, ötödikbe kapcsoltunk, füstölt a túrabakancs talpa, és padlógázzal nyomultunk a vár felé.

És számomra itt következett be a túra legmélyebb pontja. Egy darabig még bírtam a tempót, amit a csajok diktáltak, mindenkit megelőzve, majd talán a Disznós-part után elfogyott a szuflám. Magamba szálltam, hátha újra erőre kapok, de egyre csak meredekebb lett az út, és egyre csak lemaradtam. Gondolataimban a szokásos mondat fogalmazódott meg: „Soha többé nem megyek teljesítménytúrázni!”, emellett fogadkoztam, hogy kevesebbet eszem, és egy vastüdőért kiáltottam. Az nem lehet, hogy még az első ponthoz se érjek fel, én, nem eshetek ki… Aztán valahogy csak felértem! Persze a fantasztikus panoráma kárpótolt egy kicsit a szenvedésért. A többiek addigra ki is pihenték magukat. Megtaláltuk a pontot a legnagyobb bozótban és megkaptuk, hogy a harmadik őp. a Hidegkúti th lesz. Itt mondtam azt, hogy: „Gyerekek, János váránál én kiszállok!”. Nem akartam visszahúzó erő lenni. 5 perc pihenő alatt igyekeztem a legtöbb csokit és vudu löttyöt magamba tölteni. Aztán indulás!

János várát jelöletlen úton próbáltuk meg befogni. Keringtünk egy darabig, jöttek-mentek mellettünk az emberek és a dózer út csaknem akart elfogyni. Nekem az volt az érzésem, hogy mindig csak körbe-körbe megyünk. Közben csatlakoztak még páran hozzánk, akik szintén csak kb-ra tudták, hogy hol lehetünk. Kalandozásunk végén, csodával határos módon elértük a S – jelet, majd a Hidegkúti th-at. Forró tea volt a menü, aminek én baromira örültem. Mivel János várához csak nem értünk el, így mit volt, mit tenni, nyargaltam tovább a többiekkel a Kaszala- vagy Kaszab-rét felé (ahány térkép, annyi név!).

Györgyi ment elöl kemény tempót diktálva, utána Dóri, majd én. Itt már javában sötét volt és egyikünk sem szólt semmit, csak a kilométerekre koncentráltunk. Elég hamar odaértünk a ponthoz, ahol szintén egy kis életmentő teát ihattunk a puttonyból. Útvonal-megbeszélés, csokievés, majd nyomás a Várhegyre!

Volt egy kis jeges szakasz a Z +-en, ahol nem győztünk a fákba, bokrokba és elemlámpánkba kapaszkodni. Visszaértünk Hidegkúti th-hoz, ahol – mákunkra – kaptunk megint forró teát. Nagy sebességgel elindultunk a sárga úton, majd Nagyparlagnál bejött a zöld négyzet, és mintha János vára lett volna előttünk. Utána a hosszú, unalmas szőlők között meneteltünk. És lassan felértünk a várhoz.

Itt Attila és Józsi volt a pontőr, de nem ez volt a meglepő, hanem a Főgurunk nyárias viselete. Egy szál pulóverben pontőrködött. Nem semmi, kemény legény!!! Kaptunk pár biztató szót és egy adó-vevőt. Ha már úgyis a Kecske-kő felé megyünk, legalább vigyük el a pontőröknek! Dóri nem vállalta az utolsó küldetést. A térde…

Így hát nem maradt más hátra, mint előre! Időben még jók vagyunk, biztattuk egymást Györgyivel. Találkoztunk az Alföldi Logaritmusok nevű csapat egy részével. Szegényeket jól megfuttattuk. 40 percbe telt felérni a kőre, és 30 percbe leérni. Nem gondoltam, hogy végigmegyek!

Visszaérve Patára gyorsan leadtuk a menetlevelet (én úgy szerettem volna rajzolni a csapattagokról egy kis képet!), és leállítottuk a motort. Vége!

Később nekiálltunk kajálni. Nekem továbbra is az egyik kedvencem a Salgó-féle paprikás krumpli forralt borral. Egyesek már az uszodába csobbantak, mások törölközőbe tekeredve vártak a szaunára. Ez jó ötlet volt a szervezőktől! Én annak örültem a legjobban, hogy volt még meleg víz, és egy jót tudtam zuhanyozni! Lefekvés előtt még kártyáztunk egyet, majd befordultunk a hálózsákba és alvás. Soha nem aludtam még egy légtérben kb. 200 emberrel. Megvan ennek is a varázsa! Volt, aki a kapuba horkolt, és volt, akire a szertárajtót csuktuk rá. De ilyenkor még ez is jó. A tornaterem közepén pedig dolgoztak. Kis asztalka, notebook, enyhe lámpafény. Utóbb kiderült, hogy a technika ördöge közbeszólt, és újra kellett rangsorolni a csapatokat.

Másnap reggel mi más, mint az ACDC szólalt meg ébresztőként, persze csak Enya után. Mindegy! Fanatikus lettem! Összepakoltunk egy kicsit, aztán mentünk jelképes reggelinket elfogyasztani. Pár szelet lekváros kenyér, és forró tea. Nincs is ettől jobb!

9 körül kezdődött az eredményhirdetés, de előtte polgármesteri köszöntő (szombaton elmaradt). Majd a végéről kezdve sorolták a csapatokat. Hoppá, benne vagyunk az első 20-ban. Yee, benne az első 10-ben! És a vége az lett, hogy 9. helyen végeztünk. Nos, igen, talán egy kicsit bíztam a jobb helyezésben, de azért az első tízben lenni sem rossz dolog!

Pár nappal később nézem a honlapot. Rajta vannak az eredmények! Nem hagyott nyugodni a dolog, hiszen nem mentünk lassan. Sőt!!! És ekkor vágott belém a dolog. Eltaktikáztuk! Nem kicsit, nagyon! Az 5 őp. gyors érintése volt a lényeg, és nem a minél több bónuszpont begyűjtése.

Hát igen, nem hiába fontos az eligazítás és a szabályzatra való figyelés.

Na de majd Salgón…!

Gedei Katalin
Kékes Turista Egyesület


LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu