Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Tavasz az avarban... 1.

2003. március 29.
Gyöngyöspatán jártunk a minap...

Tavasz az avarban

A MEVISZ természetjárói számára folyamatos a szezon. A hegyek, az erdők világa, a Mátra minden évszakban mutat valami szépet annak, aki elmegy hozzá. A Tavasznak a természet és a benne élő ember mégis megkülönböztetetten örül – ujjong! –, ahogy a nyelvújítók ezt az állapotot szabatosan meghatározták.

Március 29-én Gyöngyöspatára vitt az utunk – Bognár Laci szervezte meg szülőfaluja és annak szép határa meglátogatását. Az ezeréves főesperességi központ történetét Tóth Elemér esperes úr a híres Jessze oltár előtt adta elő – sűrűn utalva a mai, e múlthoz ritkán méltó állapotokra.

A templomból kilépve Bácskai Gyuri bácsi vezetésével indultunk neki a hegynek. A Havas hegyét nagy ívben elkerülve és a patakot kétszer is átlépve a Mész-pest platóján pihentünk meg először. Az úton és a mellette lévő szántáson rengeteg érdekes követ láttunk – Tóth Karcsi alig győzte magyarázni a sok kíváncsi laikusnak a szerte heverő kristályok, jáspisok történetét, jellegzetességeit. Majd nyáron, Erdélyben mutatok még különbeket, ígérte. Nemsokára a Závoz-rétre értünk, ahol szétváltunk. Akik nem vágyták az egyre erősebb napsütésben az emelkedőket, azok Eszter vezetésével a Káva káváján Fajzatpusztának, majd onnan tovább, Patának vették az irányt. Huszonegyen indultunk még beljebb és feljebb, egyre jobban örvendezve az útmenti hófoltoknak – most már tudjátok, mitől olyan szépek a mi lányaink?!

A Hármashatárnál vált ketté a csapat – a rövidtávra menők ellátják a nagymenőket

A Tót-hegyesre felérők néhány, hasukat süttető vaddisznót ugrasztottak meg. Helyükbe telepedve reggeliztünk, miközben egy dúsan virágzó mogyoróbokor ágai között a Nyesett-vár sudár koronáját és a mögötte lévő Galyatetőt szemlélgettük.
A Tót hegyesről a Babik kúthoz siettünk – nagyon kellett már a friss víz és szerencsénkre csorgott is a forrás rendesen, aztán irány a Világos, a virág borította. A megkésett, de most már mindent betöltő tavasz itt már előhúzta a leánykökörcsint is, amit két hete a Bükkben annyira hiányoltunk. A hegytető gyepének minden tenyérnyi helyén rengeteg, látásból is alig ismert apróvirág köszönt ránk – az ilyen díszes asztalnál a szendvicset is ünnepi ebédként fogyasztja az ember.
Lassan szedelődzködtünk, pedig volt még hátra ebből a nagyon gyér jelzésű utunkból még jó pár óra. De hát nem azért jöttünk, hogy mielőbb hazaérjünk... inkább, hogy itt is otthon legyünk!
Kis tévelygés után találtuk csak meg a Fajzat-pusztára vivő utat, előkerült az iránytű is – de azoknak sem volt könnyebb a dolguk, akik Tarjánba igyekeztek...!
Az út vége a szépen gondozott patai gyümölcsösök és szőlők között vezetett – dolgoztak is sokan most is, húzták ki a már levágott vesszőt a sorok közül, vagy már kötötték le a tőkén maradottakat.
A falu fölé érve az első templom alapjait megőrző Ezredév parknál és a Hunyadi Mátyás által lerombolt, akkorra rablófészekké züllött egykori vár helyén, a Várdombon álltunk meg. Gyöngyöspata, az egykori mezőváros mintha a tenyerünkön lenne.

Merva László

A túrát templomnézéssel kezdtük

Az esperes úr a két túravezetővel

A tájházban nagyapáink világa köszönt ránk

Ideje indulni már – útvonal megbeszélés

Úton a Mész-pest felé – jelzés csak a térképen

A Gyepes-völgynél találtuk az első jelzést

A Mész-oldalon már virágzik a szamóca

Átkelés a Danka-patak völgyén

A Mész-pestre felérve szusszantunk egyet

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu