Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Botanikus túra (fényképekkel)

2016. április 23.
A Kékes Turista Egyesület Botanikus túráit Molnár Csaba botanikus szakvezetésével tartja. Sok éves már a kapcsolat, Csaba egyetemi hallgató volt még, amikor Merva Laci meghívta, tartson nekünk természetmegismerő, növényazonosító túrát. Azóta ebből hagyomány lett. Több évig Laci szervezte a túrákat az egyesület részéről, két éve Maka Judit vette át tőle ezt a feladatot. Idén is Judit volt a szervező, közbe jött egyéb túrája miatt csak kisegítettem szombaton.
Sokan szeretjük ezeket a „szöszögős, piszmogós” túrákat. Szeretjük Csaba egyéniségét, nyugodt, csöndes beszédstílusát, humorát, s persze ámulunk tudásán. Kialakult egy mag az egyesület tagjaiból, akik igyekeznek mindig részt venni ezeken a túrákon, s nagy örömünkre minden alkalommal tartanak velünk érdeklődő vendégek is.
Növényeket megismerni, ismételni vágyó csapatunk 23 főből állt. A többség egyesületi tag, de örülhettünk barátainknak Poroszlóról, Budapestről, s 4 kedves vendégnek Szolnokról is.

Minden túrának van tematikája, Csaba választja ki az útvonalat, s természetesen rá bízzuk, mit akar megmutatni. Most a „rétek kialakulása növényei, jövője” volt a téma.
A túra Sástóról indult, de a csapat már Gyöngyösön kialakult, hiszen együtt utaztunk fel. A buszról leszállva örömmel fedeztük fel, hogy Csaba ezúttal nem egyedül érkezett. Párja és 9 hónapos kislányuk, Gyöngy is segítségére volt a túravezetésben. A kislány az anyukája hátán utazott a babahordozóban, hol gőgicsélt, hol aludt. Ha ébren volt, mondani sem kell, innentől nem mindig Csabára figyeltünk…
A Sás-tó partjánál kezdtünk az élővilág, a társulások ismeretébe, majd a nyári-tó különlegességeivel ismerkedtünk. Itt felmerült egy igény, egyik túratársunk nagyon szerette volna felkeresni az Eremény-tetőt. Így útvonalat módosítottunk, bevettük azt is a programba. Nem bántuk meg, a réges-régi vár dombjának sziklagyepes oldala rengeteg nyíló növényt, színpompát, kakukkfű illatot rejtett. Nem győztünk kérdezni, fényképezni, jegyzetelni.
Visszaérve a sástói-rét felső csücskéhez, Ó Farkas-kút felé kanyarodtunk, a béka –tanösvény útvonalán haladtunk. Jelzett utunkat a Farkas-rét irányába hagytuk el, azon áthaladva követtük egy szekérút nyomát. Gyöngy megunta a babahordozót, innentől apukája karjait választotta, s élvezte a népszerűséget. Vadetető mellett haladtunk el, s egy magasles irányába tartottunk, mely egy vizes terület szélén áll. Nyilván nem ok nélkül jöttünk pont ide, Csaba különlegességet akart mutatni. Ezen a részen található a kockásliliom több példánya, melynek sajnos csak leveleit lehetett most látni, (azt is csak akkor, ha Csaba megmutatta, mit kell nézni. Hiába ígért fagyit annak, aki megtalálja a liliom levelét, nem jártunk sikerrel. Én a magam részéről ugyanolyan „fűszálnak” néztem, mint a környéken lévőket.)
Valóságos vaddisznó paradicsomban jártunk, hatalmas dagonyázó helyek voltak a területen a mélyedésnek, és a vízzáró agyagrétegnek köszönhetően. Szárazabb részen pihenőt tartottunk, s mivel ebédidő volt, elemózsiáztunk is. Gyöngy is megkapta ebédjét, tiszta pelenkáját, s innen már csak a lejutás feladata maradt Lajosházára. Igyekeztünk, mert olyan híreket kaptunk, hogy a Szalajka-háznál már rendesen esik. Eleinte szekérúton, majd gyönyörű, gyepes- tisztásos, árvácskás, kakukkfüves oldalban haladtunk, szintben. Megnyugodva láttuk, hogy a felhőket arrébb fújta a szél. Utána jött a fekete leves. Nyerges-tető meredek, gördülő köves oldalában zergék, hegyi kecskék módjára igyekeztünk elérni a sárga négyzet jelzett ösvényét. Mindenkinek figyelnie kellett a lába alá, elé, óvatosan is haladtunk, de az edzettlenebbeket kifejezetten próbára tette ez a szakasz. Elérve az ösvényt, akkora megkönnyebbülés volt, mintha autópályára jutottunk volna. Pedig volt még lefelé bőven...

A kisvasút megállójához érve pont találkoztunk a felfelé tartó „szerelvénnyel”, ami egy kicsi mozdonyból és egy kis kocsiból állt. Vendég túratársaink kihasználták az alkalmat egy kis vonatozásra, s elmentek vele a Szalajka-házig. Mi addig beszélgetve, egymást kínálgatva múlattuk az időt, s persze babáztunk.
A lefelé tartó vonatra felszállva nagy örömmel csatlakoztunk rég nem látott társainkhoz, s szépen haza zötykölődtünk.
A megállóban alig győztük köszönni Csabának az élményeket, magyarázatokat, s a kedvességét, hogy ilyen kitartóan és önzetlenül igyekszik a fejünkbe verni a növények neveit, jellemzőit – több-kevesebb sikerrel.
Én végtelenül hálás voltam a sorsnak, hogy mindenkinek épségben maradt a bokája, s meg sem áztunk. (utóbbit csak a két kisgyerek miatt szerettem volna elkerülni)

Nagyon hasznos, sok ismeretet nyújtó, jó hangulatú nap volt. Reméljük, jövőre újra találkozunk.

Tóthné Kelemen Mária

Tóthné Kelemen Mária fotói

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu