Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Kegyeleti túra 2010. október végén

2010. október 29.
Végignéztem a Kékes Turista Egyesület ez évből még hátralévő túráit, műszakbeosztásomat, szabijaim számát, és arra a szomorú következtetésre jutottam, hogy ebben az évben már csak a Kegyeleti túrán tudok részt venni. Ezért szerettem volna, ha minél több barátom eljön erre az eseményre.
A hét elején körbeküldtem a túra felhívását, kérdeztem: ki tud jönni, és jeleztem: én ott leszek. Egy válasz érkezett Judittól: reméli, tud jönni. Szerdán egy 16 órás műszak után még egy emilt küldtem megerősítés gyanánt – most sok választ kaptam, sajnos csak B. Zsuzsié volt pozitív.

Péntek délelőtt fejben már készültem az eseményre. Mit is vigyek? Természetesen mécsest, öngyújtót vinnem kell. Nem feledkezhetem meg a lámpákról sem. Számolgattam magamban: a fejlámpa kell. nem árt a rúdlámpa sem, a tekerős nélkül meg mit ér az egész. A „két újság és a könyv\" evidencia – így morfondíroztam magamban.
Hazaértem, csók a feleségnek, puszi a lánynak, evés, ránézés a netre – jött még pár nemleges válasz. Készülődés: \"újság, könyv\" berakva, alma, kenyér, mécses, gyújtó. Éreztem, valami hiányzik (az embernek van valami tudat alatti, ami jelzi: nincs minden rendben). Ténferegtem, egyszer csak csörög a mobil: Évi Poroszlóról. Mikor is van az indulás, meg honnan? Lehet, hogy a férjével jönnek autóval. Ez a hír felvillanyozott, egyből bakancs lábra, zsák a hátra, indulás! Alig értem a Vachottra, belémnyilallt a felismerés: lámpát nem hozok. Futás vissza. Fejlámpát nem találom, rúdlámpa le van merülve. Gyors elemcsere, de csak egy tartalék van – mindegy, tekerős elő, futás a buszhoz.
Sikerült időben oda érnem (lehet, hogy futás nélkül is sikerült volna), és örömmel láttam: Éviék már ott vannak. Ott volt Zsuzsi is, Marika, Klárika, Pinczi Gyuri, meg a többiek. Éviék kocsival mentek Kékesig, mondta: van még három szabad hely, kaptam az alkalmon, megspóroljuk a buszköltséget. Hívtam Zsuzsit is, de Füreden ismerőse jön, így nem tartott velünk. Csalogattam Anitát is,de ő inkább Kováccsal ment (később ezt meg is bánta). Marika jött még velünk. Mondtam: Füreden szállnak fel Vona Ádámék, ha keresnek, nyugtassák meg: már fent leszek, mire felér a busz.
17-kor már Kékesen voltunk, mondtam a lányoknak: amit megspóroltam a buszon, azt most egy becsületsüllyesztőben letudjuk. Egy jó meleg kapucsinó, a főnök automatikusan hozott hozzá egy deci forralt bort. Mire ezzel végeztünk, a többiek is felértek a Rákóczi emlékoszlophoz. Örömmel láttam Rijki Marikát Sárával, de sajnos nem jött se Juditka, se Sanyi, de még Ádámék sem.

Simon Peti bemutatta a túravezetőnket, Dórit, és elindultunk. Gyorsan megkínáltam a többieket egy kis Esti Hírlappal, de csak Tamás és Öreg Józsi élt a lehetőséggel. Peti egy időre átvette a vezetést, mert nem a túraúton mentünk, hanem a szanatóriumon át. Az Õsznek már nagyon szép színei vannak – egy árnyoldala azért akad: a sok lehullott levél alatt rengeteg alattomos veszély leselkedik a gyanútlan turistára. Gyorsan beleléptem egymás után vagy három gödörbe. Ezek kísértetiesen emlékeztettek a tavalyi eseményekre. Riadtan néztem körül, honnét bukkan elő hirtelen Feri az alkonyati félhomályból.
Szerencsére semmi ilyen nem történt, szépen haladtunk lefelé, egy-egy lámpát már felkapcsoltak. Úgy gondoltam: nekem még nincs erre szükségem. Egy új túratársunknak nem igazán volt jó a lámpája, odaadtam a rúdlámpámat – nekem elég lesz a tekerős is. Volt egy-két alattomos pocsolya, amit nem mindenkinek sikerült időben észrevenni. Szépen besötétedett, így nekem is elő kellett vennem a tekerőst. Peti közben lezsugázta Bardóczival, Zsuzsival, meg Zsuzsi ismerősével: még az idén lefesthetnék egy 3 km-es új turistautat. Már ezért megérte eljönni.
Megnyugtattam mindenkit: ha esetleg baleset érné, ne aggódjon, mert,Pógyor Zsuzsi engem bízott meg (sajnos nem tudott jönni, vendégei érkeztek) az elsősegély-nyújtással. Azt hiszem, az amputálást meg tudom oldani, ilyenkor az a legbiztosabb módszer. Ettől kezdve senki nem nagyon mert elesni, , pedig szerintem megoldottam volna ezt a feladatot.

Megérkeztünk a Kis-kőhöz (ennek csak a neve Kis-kő, egyébként jó nagy darab). Meggyújtottuk a mécseseket, Jani meg a fáklyáját. Nem volt egyszerű, mert a gyenge szélfuvallatok nem igazán akarták, de,mi nem hagytuk annyiban a dolgot, és csak győztünk a végén. (Jani fáklyája egész Füredig kitartott.) Peti Megkérte Vörös Tamás tanár urat egy megemlékező beszédre (Tamás még ismerte ezeket a turistákat). Sok érdekeset hallottunk, aztán úgy gondoltuk: illendő egyet koccintani az elhunytak emlékére.
Jó hangulatban folytattuk utunkat lefelé. Mártinak itt jutott eszébe: leveleket és terméseket kellene gyűjtenie (itt már hiába keresett bükköt), és lépten-nyomon szedegetett valamit. A Csepegő-forrásnál tartottunk még egy rövidke pihenőt. Jött még egy-két kellemetlen szakasz, ahol hol a kövek görögtek a lábunk alatt, hol mi a köveken, ennek ellenére épségben sikerült mindenkinek lejutni Füredre. Itt a bazársoron ki-ki evett vagy ivott valamit kedve szerint.

A társaság egy része elment autóval egyből, mások még tanakodtak: mi is legyen. Volt, aki a Sár-hegyen keresztül szándékozott lejönni, mások a kerékpárút mellett, megint mások buszra kívántak ülni. Megkérdeztem: a Sár-hegyen bemegyünk-e a pincémbe, de senki nem akart, így elbúcsúztam mindenkitől és Éviékkel hazajöttem.
Jó érzés, hogy ilyen jó hangulatú túrával zárom az ez évi túráimat. Köszönöm Mindenkinek!

Szőrös!


LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu