Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Hírek - lista

Nagy fákat vágtak ki a Bába-kő ligetéből

Dátum: 2009. január 25. 22:54:00

Kedves barátaink! Kedves solymosiak!

A Bába-követ és a természeti értékeket becsülő, szerető és pátyolgató természetjárók!


Két héttel ezelőtt pénteken sajnálatos esemény történt. Egyik barátunk meglehetősen zaklatott lelki állapotra tett szert Bába-követ érintő hazaútja során. Az őt ért negatív élmény után azonnal többen kimentünk megszemlézni a történteket:

· A nagy szikla melletti kettős nagy cserfából az egyik fát kivágták!

· A Bába-kő másik gyönyörű hármas csertölgyéből két fát kivágtak!

· Egy harmadik nagy csertölgyet is kivágtak!

Akik ezt tették, siettek. Az anyag egy része kivágva, más része kivágatlanul ottmaradt. Sejtettük, hogy vissza fognak jönni!

A szívünk sajdult a látványba! Annál is inkább, mivel az elmúlt két évben csoportunk és baráti körünk tisztította ki az erdő szorításából ezt a gyönyörű helyet.

Alapvetően elintézték a Bába-kő kinek szent, kinek szép, kinek kellemes, megnyugtató ligetét!

Viszont tudjuk, hogy kik vitték el a fákat az erdőből! Pénteken a fát lopó autót a barátunk még látta, és vasárnap ugyanez a fehér szakadt platós KIA teherautó jött újra a maradék „faanyagért”!

Lovász Zsolt, a Bába-kő mögötti öreg cseresznyés tulajdonosa, gyöngyösoroszi vállalkozót bízott meg a cseresznyés kivágásával és a terület csipkétől, galagonyától, szedertől történő megtisztításával. Papíron le is szerződtek a munkára! Hiba volt megbízni ilyen embert! Hiba volt megbízni ilyen emberben! A cseresznyefákat kivágták és elvitték, a terület azonban még nincs letisztítva. És közben „oroszi roma származású fakitermelő barátaink”, hárman, szemet vetettek a Bába-kő nagy cserfáira is. Amit aztán gyors buzgalommal kb. fele részben sikerült is eltakarítaniuk.

Két nap múlva, véletlenül vagy isteni gondviselésből (kinek-kinek világnézete szerint), vasárnap arra utunkban az országútról megláttuk a fatolvajok autóját. Éppen befelé tartottak. Autónkkal leparkolva utánuk szegődtünk. Már hozzákészültek a munka bevégzéséhez. Az autóval a földúton orral kifelé irányba álltak, közvetlenül a Bába-kőhöz vezető belső ösvény mellé, és, ha 5 perccel később érkezünk, kezdték volna kivágni és elvinni a maradékot, amiben jelenlétünkkel sikerült őket magakadályozni.

Látszólag véletlenül érkező helyi turistaként felháborodásunknak adtunk hangot, hogy azok, akik a Hellyel ezt művelték, embertelenül barbár módon jártak el! Egy ősi szakrális hely, a Boldogasszony ősi szent helyének szent fáit irtották ki, ily módon ebben a gyönyörű ligetben tettek jóvátehetetlen károkat. Ennek szellemében számíthatnak is az égiek büntetésére. Õk persze elmagyarázták, hogy mi okból járnak itt, bemutatták a hivatalos szerződési okmányt az öreg gyümölcsös kivágására. Eljövetelünk után nem is maradtak tovább. Néhány perc elteltével elhagyták a helyet. Kifelé jövet már szembesültek az őket látó barátunk leleplező személyével is. Reméljük, hogy az orosziak soha többet nem jönnek vissza ártó szándékkal. Ezt a helyet is csak a nyilvánosság, és a jó emberek általi folyamatos látogatottság tudja megvédeni!

A Bába-kőnél szerencsére maradt még erdőügyileg is mit megóvnunk! A liget több éltető fénnyel ugyan, de továbbra is liget maradt, hála az isteni gondviselésnek, és a helyet őrző emberek fellépésének!

Mátrai természetjárók! Kérünk benneteket, hogy látogassátok rendszeresen a Bába-követ! Ne feledkezzetek róla meg télen sem, hogy jelenlétünkkel óvjuk a helyet a barbár fatolvajoktól és környezetrongálóktól!

Ha a kerékpárúton futtok, kerékpároztok, vagy csak erre jártok, gyertek be a nagy sziklákhoz, és pihenjetek meg néhány gondolat erejéig! Vigyázzuk együtt a hely szépségét, erősítsük együtt szellemiségét!

Egyesületünk egyébként tervezi a Bába-kő Országos Természetvédelmi Területté történő átminősítési munkájának megkezdését és elvégzését. Ezt a szándékot a Kékes Turista Egyesület támogatja, és reméljük, a konkrét elvégzendő papírmunkában is közösen tudunk majd az ügy mellé állni.


Minden együttgondolkodó és együttműködő természetjárónak köszönettel:

Solymos Hagyományőrző Egyesület

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. március
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
2023. április
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
 
3
5
7
9
10
11
12
13
14
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
30
2023. május
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
8
10
11
12
15
16
17
18
19
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu