Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Hírek - lista

Nyári kerékpártúrák

Dátum: 2007. június 20.

Kedves Barátom!

, Az elmúlt hét végén a Tisza-tónál voltunk, összesen 23-an.

A hőség legkönnyebben a víznél viselhető el, persze ott is csak úgy, ha mozog az ember. Ennek jegyében szombaton kenuba szálltunk, s Poroszlótól a Kis-Tiszán kieveztünk az élő Tiszára. Helyenként összeszűkülő holtágban, tavirózsák és tova libbenő gémek mentén siklottak a hajók, csak madárfüttyöt hallasz sokáig...aztán egyszer csak jön egy motoros kiránduló-csónak, barátságos nénikkel és bácsikkal (ilyenkor mi próbálunk egyenesen, nem kóricálva haladni, és az asszonyok is megfogják az evezőt), akik mintha egy csudabogarat látnának - no, abba se ülnék bele! - kapaszkodnak a hajódeszkába... Nekik az a kaland, nekünk meg az, ha saját lapátunk van; nem vagyunk egyformák. A hídnál kikötöttünk, jól esett három óra evezés után kinyújtózni, majd ugyanarra indultunk vissza. Egy szűk oldalágon meglátogattunk egy kilátótornyot (az utóbbi években több ilyen megfigyelőpont is épült), de meleg lehetett, mert madárnak ott nyomát sem láttuk. Bár csaknem az egész nap felhők takarták a napot, az esti zuhanyozás után pecsenyepirosan tüzelt a válla, aki nem kente be valamivel - a víz nem nagyon nyeli el a sugarakat!
Vacsora előtt meglátogattuk az Orbán-tanyát - a disznók jöttünkre (és a gazda hívására) mind összefutottak a hatalmas birtok árnyasabb sarkaiból. A mangalicától a vaddisznóig mindenféle volt köztük, mindannyiunk nagy örömére.
Este a szalonnasütést foci követte - Tibi nem hagyta, hogy ellustuljunk. Az elején engedtük a legkisebbeket játszani és gólokat rúgni, a végén meg egyszerűen \\\\\\\"lenyomtak minket\\\\\\\". Győzőtt a fiatalság, a rutin felett - s ez így van jól.

Vasárnap tizennyolcan vállalkoztunk a tó körbe-biciklizésére, a többiek inkább megint vízre szálltak. Végig aszfaltborítású már a gát, könnyen gurultak a kerékpárok. Csak Poroszlótól Tiszafüredig a 33-as főút veszélyes a nagy forgalom miatt; megpróbáltunk a régi szervíz úton menni, de már teljesen benőtte az akác, alig tudtunk helyenként áttörni rajta. A part végig üdezöld, a víz kényeskedve, egy kis szellőtől is meg-megborzongva csábítgatott, de nekünk célunk volt, nem heveredhettünk rögtön mellé. Lendületesen, vonatozva haladtunk, mint a vadlibák: aki kiesett a sorból, azt már nehéz volt felhozni, de nem hagytuk magára. Déltájban az abádszalóki strandon tartottuk az első pihenőt, akkor már túl voltunk az út felén. Meg is tört a lendület, Kisköréig csak vánszorogtak a kerékpárok; szétnyúltunk, mint a legelésző csorda a mezőn. Tiszanána strandja, Dinnyés-hát volt a megváltó nagy állomás, Tibi itt már sört is engedélyezett (magának, mi többiek addig kénytelenek voltunk engedély nélkül fogyasztani, sőt egyesek még úgy sem!). Szerintem ez a legszebb hely a Tisza-tó partján, kár, hogy nem lehetett kajakot kölcsönözni, így az kimaradt, csak fürdőztünk egy kicsit.

Csak egy kicsit, mert nekünk itt lett vége a túrahangulatnak, s kezdődött a munkahétre való felkészülés - bár fáradt izmokkal, de kitisztult fejekkel és derűs lélekkel.
Akik még maradtak, azok hétfőn megint beeveztek a tóra, hiszen annyi ott a látnivaló. Sokáig nem halványul arcunkon a mosoly, amikor találkozunk, vagy - csak úgy -eszünkbe jut e néhány nap!

A nem biciklizők pedig szombaton Molnár Csaba újabb csodálatos botanikus túráján voltak. Kékestől a Pisztrángos-tó mentén Mátraházáig ismerkedtek a virágokkal, fákkal és - most először e túra keretében - a lepkékkel is. Reméljük, nemsokára be is számolnak élményeikről (ha jól sejtem, film is készül!).
,

S mi lesz még?!

Most szombaton gombász-túra Kiss Jancsival - 30/536 9290 - nem tudom, hol vesz gombát annyi embernek, de biztosan megoldja valahogyan.
Szombat éjszaka pedig Szent-Iván éji túra a sóúton, Szolnokról Tápiószelén át Nagykátáig (33, ill. 52 km, abszolút sík terepen), a végén sófürdővel - indulás a szolnoki vasút-pályaudvarról este kilenctől tízig. Lámpásunk a telehold lesz (de azért hozz Te is valamilyen világítótestet!), további részletek: www.ttt.tr.hu, s ott még sok más túrát is találsz...

Jövő pénteken (júni 29.) indul a hatnapos Dél-dunántúli Kéktúra újabb szakasza az Õrségből. Néhány hely még van - ha jó hangulatú csapatra vágysz, ott a helyed! Részletek: Rajki Marika (20/ 241 9937).

Július 6-7-8 (péntektől vasárnapig) kéktúrázunk a Cserhátban, hely még van - a részletekről nálam lehet érdeklődni (30/525 8516).

Július 14-21: Krakkó és Magas Tátra Eszterrel, de tőlem is informálódhatsz (megbeszélés július 4, vagy 5., még pontosítom).

Nyárra még három kerékpár-tervünk van:
Július 28 - augusztus 5. a felvidéki Honismereti KerékpárTúra időpontja, amihez most is szeretnénk csatlakozni, legalább néhány napra.(1975-ben, még egyetemistákként indítottuk, s azóta megszakítás nélkül cikázik a határvidéken. Az idén Csallóközből indul és a Zoboralját, Körmöc- és Selmecbányát valamint az Ipolymentét fűzi fel.) További info a www.hkt.sk lapon, ill. nálam, július 10 körül.
Augusztus 8-12 közé tervezi Papp Robi a Kiskunsági tekergéseket, a tervezetet mellékelem.
Augusztus 17-20 között a bükki fennsíkra szeretnénk felköltözni kerékpárjainkkal, mert csak ott lehet a nyarat elviselni! Nomád körülmények egy gyönyörű fekvésű turistaházban, ez kell nekünk! Max. 20 fő fér el! A lehetőségekről Tari Tibi (30/545 3310) tud a leghitelesebben beszámolni (mert Õk már laktak és bicikliztek is ott).

, Megjegyzés: A kerékpár-túráink nem kőbe vésett menetrendet követnek; a program a túravezetők és a résztvevők közötti folyamatos, többnyire képzeletbeli egyeztetések eredménye. Ha előre kiderülne, mi forog a túravezető fejében, sokan aligha jönnének el. Ami abból megvalósul, az viszont ténylegesen a résztvevők (látens) igényeinek és képességeinek figyelembe vételével történik. Szóval hozott anyagból dolgozunk, Ti pedig akkor jártok a legjobban, ha bíztok bennünk, mert a bizalom élteti a vezetőt!


Szeretettel várunk!
mervalaci
(a Kékes Turista Egyesület híradósa)
,

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. március
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
2023. április
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
 
3
5
7
9
10
11
12
13
14
17
18
19
20
21
23
24
25
26
28
30
2023. május
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
8
10
11
12
15
16
17
18
19
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu