Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Hírek - lista

Novemberi túralevél

Dátum: 2007. november 06.

Kedves Barátom!

A szép októberi túraidő múlófélben. A novemberi őszutóban több akarat és tudatosság kell az elinduláshoz, de annál nagyobb az öröm, amikor már bemelegedve, az indulás vacogásán felülemelkedve harapjuk a páratlanul tiszta és friss hegyi levegőt; végre megint kint, a szabadban!

Halottak napjához közeledve, a múlt szerda este, egy csúnya, esős nap estéjén róttuk le a Mátra nagy egyéniségei előtt tiszteletünket. Bár csak 15-en jöttünk össze Gyöngyösön, a Rákóczi szobornál, de elegen ahhoz, hogy elálljon végre az eső, és a feltámadó szél hozzáfogjon a sűrű felhőzet kisöpréséhez. Harangszóval indultunk, s egy másik, az abasári harang szava köszöntött minket a Visonta-hegyre érve is. Az erdőben a szél sűrűn terítette lábunk alá - és ránk is persze - a színes faleveleket, pótolva a tavalyi túra kavargó hóesésének hangulatát. Egy-egy szál krizantémmal és mécsessel (s néhány csöndes gondolattal) tisztelegtünk II. Rákóczi Ferenc, Szerencsés Imre és Hanák Kolos emlékművei előtt. Imre bácsiról sporttársa, Vörös Tamás mondott tiszta, személyes indítású szavakat. Mátraházára érkezve majd beütöttük fejünket a sűrű ködbe, amely szem-magasságban gomolygott, s innentől már nem is láttunk pár lépéstől messzebbre. A lámpák csak nehezítették a tájékozódást, fényük a ködön nem tudott áttörni, mintha egy tejüveg-gömbben lettünk volna, melybe olykor belépett egy-egy fa. Amikor már nagyon letévedtünk az útról, akkor kikapcsolva a világítást, s úgy tájékozódtunk a máskor oly ismerős tájon. Így aztán le is késtük az éjfélt, 8 perccel utána gyújtottuk meg az utolsó mécsest a Kékesen, a Fejedelem emlékoszlopánál.

Emlékezésre szólít fel a mellékelt plakát is, amely november 25-én, déli harangszóra hív Zengővárkonyra, a 20 éve elment Rockenbauer Pál sírjához. Mi jövőre, a Dél-dunántúli Kéktúra keretében tervezzük e kopjafa felkeresését, de aki teheti, menjen most is, az évfordulón.

Ma már a jövő terveit kezdjük összeszőni, 5 órakor a Kolpingban a túravezetők kiteszik az asztalra az idei túrák tapasztalatait, amikre épül majd a jövő - remélhetőleg az ideinél is tartalmasabb és szebb - kínálata. Ha van ötleted, igényed, kérésed, most mondd el, hogy a hónap végéig összeállhasson a tervünk.

A hétvége megint a túráké; 10-én Avar-kupa , kiírását mellékelem.

Ugyancsak 10-én, szombaton gyalogtúra is lesz. Újvidéki barátainkat túráztatjuk a Mátrában, de szívesen látunk bárki mást is. Mátrafüredről indulunk, a S- jelzésen haladunk Mátraházáig, ahol kettéválunk; egyik rész a P+-en előlről, másik a Pisztrángos-tó érintésével hátulról jut fel a Kékesre, ahonnan aztán kedvünk szerint jutunk vissza Füredre.
Gyülekező 9.00 órakor a mátrafüredi parkolóban, a Tornyos panzió mögött.

Vasárnap, november 11-én Farkas Marci hív egy Márton-napi mátrai túrára Tarról Mátraszentimrére, a Várak a Mátrában túramozgalom néhány pontját érintve. A mellékelt IV. negyedéves programjuk még sok egyéb szép túrát tartalmaz, érdemes végigolvasni!

A hónap túrája viszont a november 17-i Pata-túra lesz , amelyet mi rendezünk, s már nagyon készülünk is rá (vagyis lassan kezdünk felébredni, hogy még mit is kellene megoldani...); remélem, Te is készülsz rá!
Ha tudsz a rendezésben segíteni ( s a napokban még nem beszélgettünk erről), hívj gyorsan! Rendezői megbeszélés (szereposztás!) csütörtökön, november 8-án, 17.00-kor a Kolpingban!
Résztvevőként is örömmel látunk; így, vagy úgy, mindenképpen számítok Rád!
(a plakátot most nem mellékelem, így is nagyon vastag lett e levél, de ha nem tudsz valamit a rendezvényről, kérlek, hogy szólj)

S végül egy kis (dehogy kicsi!) nyári emlék: Klárika beszámolója az EKE táborról, Tóth Pista képeivel.Ha elolvasod, megérted, miért térnek oda oly sokan vissza (a Kékes csapata most volt harmadszor).

Szeretettel várunk túráinkra és kéthetente kedd este 5-kor a Kolpingba!
mervalaci

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu