Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Turista lapszemle - 2009. szeptember

2009. szeptember 10.
Kedves Turista Barátom!

A kőbányai Törekvés Természetjáró Szakosztály tagjai Nógrád megye barátságos, különösen néprajzi szempontból érdekes vidékére, a Rózsás főkötők világába kirándultak, túrabeszámolójukat a Természetbarát Turista Magazin szeptemberi számában olvashatjuk. Ajánlják e túrát mindenkinek, akik a táj szépsége mellett az épített értékek és a népi kultúra iránt is érdeklődnek.

A Balaton-felvidék számos pazar és bizarr helye, kilátóhelye közül cukorsüvegként emelkedik ki a Hegyesd, mely az embert könnyen megragadja különlegességével, hangulatával, a tetejéről élvezhető panorámával. Szekeres Béla az új tanösvényen szerpentinezett fel a várrommal koronázott hegyre, hogy A cukorsüveg tetején című írását olvasva mi is kedvet kapjunk e szemet gyönyörködtető táj felkeresésére.

Az északi hegyek déli lejtői mindig derűsek: aki a Mátra ölén meghúzódó Markazt választja, barangolhat hegyek és erdők között, élvezheti a szőlődombok semmihez sem hasonlító aranyló napsütését – és természetesen mindezek édes nedűjét, a könnyű, illatos mátraaljai fehérborokat. A várrom, a vadregényes Tarjánka-szurdok, a közel másfél évszázados tájház, a Markazi-víztároló csillogó kék tükre mesevilágba ringathatja az elmélkedő embert – amint a mese is itt játszódik: Mátraalján, faluszélén…

A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület legutóbb a Tótok útján szervezett kétnapos vándorlást, mely ugyanúgy, mint eddigi hasonló túráik, igen sikeresnek bizonyult. Köszönhető ez nekik, lelkes természetjáróknak és -védőknek, a Duna-Ipoly Nemzeti Park előrelátó és baráti együttműködésének… a szűnni nem akaró lelkesedésnek, rajongásnak, az erdő és a Börzsöny szeretetének…

A Magyar Turista e hónapban szakrális kisépítményeinkre fókuszál, elolvashatjuk többek között A szatmárcsekei csónak alakú fejfák titkát is. Itt írta Kölcsey Ferenc a Himnuszt, a községből írott első sorai ma is érvényesek: „A körny, amelyben lakom, el van dugva szem elől, szép, de vad, s felette magányos…”

A Cuha-völgyi vasút (Győr – Veszprém vasútvonal) hazai vasúthálózatunk legvadregényesebb szakasza, mely megérdemli kitüntetett figyelmünket. Vonalvezetése, építési körülményei révén nem egyszer a neves alpesi vasúthoz, a Semmeringhez hasonlították. Közlekedéstörténeti szempontból is érdemes hát végigjárni e szakaszt, ezzel is tisztelegve az egykori építőknek.

Barangolás a Bakonyban, annak is az OKT útvonalán, természetesen Nád Bélával. Hosszú menet Úrkútig, a Csárda-hegyi őskarszt csodavilága, Kab-hegyi nyiladékok sűrűjében… ilyen és hasonló élmények érhetik a vándort, amíg eljut Városlődtől a törökverő Kinizsi Pál otthonáig, Nagyvázsonyig.

Pózoló gyurgyalagok, vetkőző kérészek. Azt a hétvégét, amikor az ember egyik délután gyurgyalagot, másik este kérészt fotózhat és éjszaka, egy tokaji borospincében fejezi be a napot borkóstolással, csak tökéletesnek lehet nevezni. Érdemes elolvasnunk ennek a tökéletes természetfotós napnak a történetét.

A lap végén immár hagyományosan a Tarka rét, Peták István oldala, ahol változatos témák rövid írásai jelentik a tarkaságot: a vérző Vörös-hegy a Pilisben, a Mária út, Pálos mise Klastrompusztán, Kiállítás és mise Dobogókőn, az erdő pedig… az idén is muzsikált a Mátrában.

A Hegyisport és Túramagazin nem mindennapi cikkel indít: Beteljesült álom – első magyar nő a világ tetején. Ugyan Anita bebizonyította, hogy a hegymászás nem csak férfidolog. Az óriási kitartás és küzdés meghozta gyümölcsét, egykor fejébe vett tervét teljesítette: 2009. május 21-én elérte a nagybetűs EVERESTET!

Ésszel és szívvel – Lokósok jártak a Kaukázusban, akik e hihetetlenül zord és teljesen más világot bejárt expedíciós túrájuk élményeit osztják meg velünk érzelemdús írásukban.

Álmodj egy nagyot, küzdjél ki magadnak három hónap és egy hét fizetés nélküli szabadságot, végy egy jó masszív túrakerékpárt, vegyél magad mellé néhány szívós jó barátot, szerezz pár szponzort az utazásodhoz, majd indulj el a nagy útra! Körülbelül ez volt a receptje a „100 nap bringa” projektnek. És természetesen az alapszabály: Élvezd az utat! Harkányi Árpád és társai élvezték - hogy miként és mennyi kalandjuk volt, ki-ki olvassa el - megéri!

Simon Péter
elnök
Kékes Turista Egyesület

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu