Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Egy kirándulás a Napsugárral

2009. szeptember 20.
Augusztus végén megkerestek Abádszalókról a Napsugár Egyesülettől (fogyatékosok), mint a családi séták egyik ötletgazdáját, hogy tudnék-e számukra a Mátrában ajánlani egynapos kirándulást (túrát), ahol kerekes székesek is tudnak közlekedni. Kicsit megfogott a dolog, eddig sose gondoltam ilyesmire. Több túratársam segítségét is kértem javaslatok iránt érdeklődve.

Végül azt ajánlottam, jöjjenek Gyöngyösre, nézzék meg a Mátra Múzeumot (itt akadálymentesítetten építkeztek), azután Sástó – ezt talán körbe lehet járni kerekes székkel is, visszafelé Mátrafüred, onnan pedig kisvonattal Gyöngyös. Elfogadták az ajánlatunkat, és szeptember 20-ára jelezték jövetelüket. Az első csalódásom az volt, mikor elmentem a kisvasúthoz, ugyanis kiderült, hogy a kerekes szék nem fér fel a feljárón.

Huszadikán 9 körülre jelezték érkezésüket. Feleségemmel kisétáltunk a múzeum elé, szerencsére a kisvonat még a nyitott kocsival közlekedett, így volt remény, hogy fel tudjuk tenni a kerekes széket is. Kicsit megkésve érkeztek, 9.30-ra. Innentől kezdve még mindig az események hatása alatt vagyok! Harmincan érkeztek: családok, kísérők. A vezetőjükkel röviden megbeszéltük, mi is lenne a legcélszerűbb útvonal a mai napra.

Mikor röviden bemutatkoztam és közöltem, mint a túrázóknál szokás – hisz mindnyájan egyformák vagyunk – mindenki szólítson csak egyszerűen Szőrösnek, és természetesen mindenkivel tegeződünk, nagy ovációval fogadtak. Teljesen elérzékenyültem, mert sugárzott belőlük a szeretet.

Megnéztük együtt a múzeumot. Már itt leckét kaptam egymás segítéséből, a nagyfokú toleranciából és szeretetből (volt, aki fizikailag megváltozott képességű, és volt, aki szellemileg). Senki nem volt türelmetlen a másikhoz, mindenki segített mindenkinek. Mivel a kisvonat csak kétóránként járt, ezért úgy döntöttünk, hogy visszafelé jövünk vele. Felmentünk Sástóhoz együtt, itt kétfelé vált a csapat. A „gyorslábúakkal” felmentem a kilátóba – bámulatos, menyire figyelnek egymásra, és milyen hálásak minden apróságért. A kilátó után a sárga körön lejöttünk Mátrafüredre. Mélyen alábecsültem képességeiket, nagyon gyorsan lent voltunk, ezért visszamentünk a Rákóczi-forráshoz, innen a Máriácska érintésével jutottunk le ismét Füredre. A vendéglátósoron mindenki fogyasztott valamit. Mivel sok időnk volt még a vonatindulásig, felmentünk a Kozmári-kilátóba is. Itt kihívtak egy fára mászó versenyre – minden tudásomat össze kellett szednem, hogy ne maradjak szégyenben.

Mire a kilátóból visszaértünk, már a csapat másik fele is itt volt. Õk körbejárták Sástót, utána busszal lejöttek Füredre, és a patak mellett tettek egy sétát. A bazársoron mindenki igyekezett valami ajándékot venni szeretteinek. Még mindig könnybe lábad a szemem, amilyen gondossággal és szeretettel számolgatták, kinek is kell vegyenek valamit. Szerencsére sikerült mindenkit feltenni a kisvonatra, majd Gyöngyösre érve elbúcsúztunk egymástól.

Annyi szeretetet kaptam ezen a napon, amennyit még soha. Egyszerűen nem tudtam egyből hazamenni, úgy éreztem, ezt mindenkinek el kell mesélnem. Öreg este lett, mire hazaértem.

Kedves túratársak! Rengeteg teendőnk van, hogy megteremtsük a feltételeit annak, hogy ezek a gyerekek minél több helyen tudjanak túrázni! Azt hiszem, rengeteget tanulhatunk ezektől a fiataloktól az életről, a tenni akarásról, a szeretetről, a toleranciáról. Alapos leckét kaptam tegnap… úgy érzem, inkább mi vagyunk a fogyatékosok, Õk csak megváltozott képességűek!

Tóth István
Szőrös
Kékes Turista Egyesület

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu