Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Bemutatkozik a www.kekesturista.hu

2008. augusztus 21.
A rendszeres természetjárás mozgásszegény világunkban az egyik útja az egészség megőrzésének.
Gyöngyös ehhez kitűnő adottságokkal rendelkezik; a Mátra benyúlik a városba és van néhány civil szervezete, melyek szervezik ezt a tevékenységet, ápolják annak hagyományait, karbantartják létesítményeit.
A Kékes Turista Egyesület 2000-ben alakult, s három év alatt a megye legnagyobb és legaktívabb természetjáró egyesületévé vált. Felnőtt taglétszámunk azóta is 120 fő körül van, mely létszám kiegészül a Mátra Manókkal, akik évente változó, 160-180 fővel gazdagítják egyesületünket. Évente mintegy 100 túranap szerepel programunkban.
Közhasznú egyesületként egyik legfontosabb feladatunk a környék lakosságának megmozdítása, túráink nyíltságának biztosítása. Ennek megfelelően túráinkon folyamatosan részt vesznek egyesületen kívüliek is, arányuk 50% körüli.
Kapcsolatainkat a környezetünkkel több csatornán is tartjuk, a személyes hírverések mellett plakátokon (munkahelyeken, iskolákban, a Városházán, a Tourinform irodában), a helyi sajtóban, internetes levelekben és az utóbbi hónapokban a világhálón is rendszeresen hirdetjük túráinkat és egyéb rendezvényeinket.
Tavaly sikerült a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) pályázatán forrást nyerni az egyesületi honlap megalkotásához, s így májustól a www.kekesturista.hu címen már megtalálhatók vagyunk a „hálón”. Honlapunk szolgáltató jellegű, szeretnénk minél több információt eljuttatni a közönséghez a természetjárás lehetőségeiről.
A bevezető részben küldetésünk, alapszabályunk és közhasznúsági jelentéseink mellett tagságunk kiválóságait és elérhetőségeinket mutatjuk be.
A hírrovat jelen cikk írásának napján 353 bejegyzést tartalmazott; az elmúlt öt évben ennyiszer próbáltuk megszólítani, mozgásra buzdítani a környezetünkben élőket. Az elsőben (2003. március 13.) Tóth Mari kiállítására hívogattunk, az eddigi utolsó az októberi Tátrai túra kiírását tartalmazza.

Eseménynaptárunk jelenleg a következő félév programját tartalmazza – 53 eseményt -, hogy hosszabb távra is lehessen tervezni.

Mátra Manók – lehet, hogy még nem hallott róluk?! A Jeruzsálem úti óvoda és Egyesületünk 2004-ben együttműködési megállapodást kötöttek, hogy a gyerekek természeti nevelését segítsék. Azóta a kicsik e néven az Egyesület csoportos tagjává lettek, és sokat járják a Mátrát, amint e rovat is szemlélteti. Abban bízunk, a szülőkkel és az óvónőkkel egyetemben, hogy példát mutatunk, hogyan lehet kiegyensúlyozott és nyitott embereket nevelni a zaklatott életű városi gyerekekből.

Külön rovatot kapott legnagyobb mozgósító erővel bíró környezetvédelmi rendezvényünk, „A tiszta Mátráért” , ahol élménybeszámolók és az egyes szemétszedő napok kiírása és résztvevői is megtalálhatók.

Turistautak a Mátrában rovatunk az utóbbi nyolc év alatt végzett jelzésfestéseinket, útkarbantartásainkat dolgozza fel.
Rendezvényeinknél főleg a két, immár hagyományos teljesítménytúránk, a Mátrahegy és a Mátrai Csillagok jellemző paraméterei, részvételi statisztikái szerepelnek, természetesen beszámolókkal is fűszerezve.
A Túramozgalmak rovata egyelőre még csak az általunk indított Rákóczi-túrát dolgozza fel, de annak lényegét és vonzatát részletesen taglalja.
Legnagyobb terjedelmet az Élménybeszámolók rovat igényel, talán nem véletlenül, hiszen a természetjárást, mint szabadidős tevékenységet az élmények éltetik. A harminchárom szerzőtől származó, sok képpel és érzelemmel színesített 257 beszámoló mutatja, hogy mit kap az ember a természettől és a természetjáró társaitól, ha képes néha időt és fáradtságot áldozni rájuk. Egy sajátos kaleidoszkóp, amelyben az ember a harmóniát, vagy legalább az arra való utat láthatja.
S tervezünk még sok mindent, főleg kapcsolatok nyitását és fenntartását emberek és csoportok között…; erre ma különösen fontos egy honlap, bármennyire sok munkát is ad, szerkesztőnek és webmesternek .

Eddig jutottunk az elmúlt 9 hónap alatt: létrejött, működik, napról-napra gyarapodik, …és soha nem lesz kész.
Köszönhető ez elsősorban annak a két embernek, akik ezt megtervezték és folyamatos munkával fejlesztik: Merva Eszter szerkesztőnek és Marosi Márk programozónak. S persze azoknak, akikre épül, a Kékes Turista Egyesület tagságának, mert ők az az alap, melyre építeni lehet!
Mert érték csak munkából ered!

Kérem, látogassa meg a www.kekesturista.hu lapot, jöjjön közénk, legyen Ön is Kékes-turista!

Merva László, tájékoztatási felelős
Kékes Turista Egyesület


A cikk megjelent a Gyöngyösi mozaik 2008. szeptemberi számában (szerk.)

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu