Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Beszámoló a túramozgalmas hétvégéről

2005. április 02.
Még tavaly április elején – amikor a Rákóczi túramozgalmat avattuk – fogalmazódott meg a gondolat: érdemes volna hagyományt teremteni és minden évben a túramozgalmaknak szentelni ezt az időpontot. Hamarosan ki is találtuk: legyen ez a „Mátrai túramozgalmak hétvégéje”, amikor is minél több mátrai túramozgalom megismerésére, bejárására nyújtunk lehetőséget az érdeklődőknek.

A túramozgalmak nem csak azért jók, mert bejárásuk, teljesítésük után jelvényt, kitűzőt vagy emléklapot kapunk… de közben megismerjük egy vidék természeti, kulturális, ipartörténeti és sok egyéb látnivalóját, sokszor olyan érdekességeket is felfedezhetünk, amelyek talán elkerülnék figyelmünket. A Mátrában 15 túramozgalmat barangolhatunk be, ezek közül nyolc más tájegységekhez kapcsolódik, hetet viszont teljes egészében megismerhetünk e hegység keretein belül. Nos, mi ezt a hetet céloztuk meg április első hétvégéjén.
Egy ilyen programnál, amely az újdonság erejével hat, nehéz megjósolni: mennyi résztvevőre számíthatunk – nagyban függ ez például az időjárástól is. Előzetesen úgy gondoltuk, hogy a kétnapos mozgalmakon jönnek velünk többen, az egynaposakon pedig 5-10 főket vártunk. A felhőtlen ég és a száraz talaj egy szál pólóra és a téli bakancs otthonhagyására csábított; meg is pirult mindenki, aki ezt a két napot velünk töltötte.

Számításunk bevált; valóban a kétnapos mozgalmak bizonyultak vonzóbb úticélnak. Kuriózum volt a „Várak a Mátrában túramozgalom”, melynek kitalálója és megalkotója, Szádeczky-Kardoss Géza nagy szakértelemmel kalauzolta a 34 túrázót a Központi-Mátra rejtett bronz- és középkori váraihoz. Néhány hét múlva elkészülnek a tartalmas igazolófüzetek is, és indulhatnak a mátrai várkereső túrák.

A „Rákóczi jelvényszerző túra” vezetője Merva Laci, egyesületünk fáradhatatlan szervezője volt. 33 társával nehezen szabadultak a Parádi-medence vonzásából; kószálva, nézelődve, beszélgetve haladtak, így a Kékes meghódítása késő délutánra nyúlt. Másnapi útjuk jóval könnyebb volt, Mátrafüred felé egyre több turistával is találkoztak – a vasárnap délelőtti derű másokat is kimozdított. A megunhatatlan Sár-hegy mindig tartogat valami meglepetést, most nyiladozó tavaszi héricseivel lepte meg a vándorokat. Kiemelendő a 8 éves Kiss Attila teljesítménye, aki a két nap során mindig társai előtt járt, talán bátyjától leste el olthatatlan kilométerszomját…

A „Parádi-Mátra látványosságait” felfűző útvonalat szerény személyem volt hivatott bemutatni, és talán nem is csalódott a 18 velem tartó hátizsákos. A Nagy-kő zord sziklaszirtjéről és a Kanázsvár évszázadokkal dacoló falai mellől az egykori várőrök utódaként pásztázhattuk szemünkkel a tájat, megkóstolhattuk a vidékre oly jellemző mátraderecskei Büdös-vizet és az Ilona-völgyi Szent István-csevicét is. A Vár-bükki erdészház vadkörtefái alatt ebédeltünk és az egykori munkatáborból lett Nemzeti Emlékparkban adóztunk az itt szenvedettek emlékének. Boldogan vette át a kétnapi túráért járó kitűzőt a 6 éves Rajki Eszter, de nem kevésbé élvezte a túrát vasárnap velünk tartó 3 éves kisfiam, Gábor is.

A „Mária képek a Mátrában” kissé módosított útvonalán és a Kós Károly emléktúrán lelkes salgótarjáni hegyikerékpáros barátom, Kreicsi Gábor – aki egyébként ezen túrák kitalálója – volt a túravezető, ezúttal gyalog. A vele tartó 7 ill. 10 bakancsos ugyancsak szép élményekkel – pazar kilátások, hangulatos pihenőhelyek látványával, csörgedező források friss vizével, izgalmas patakátkelésekkel – gazdagodtak.

A „Kodály Zoltán” és „Vörösmarty Mihály” emléktúrák nem bizonyultak ily vonzónak, ezek ösvényeit összesen heten rótták.

Bízom benne, hogy e két túranapunk összesen 112 résztvevője jó hírünket viszi szerte az országba, és visszatérő vendégek lesznek vidékünkön – a Mátra most igazán szép arcát mutatta az arra érdemes, túracipőt húzó embereknek.

Simon Péter
Kékes Turista Egyesület

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2024. május
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
2024. június
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
 
2
3
4
5
6
7
9
10
12
13
14
15
16
17
18
20
22
23
24
25
26
27
28
30
2024. július
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
19
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
 
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu