Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Napnyugta túra a Sár-hegyre beszámoló

2023. május 08.
Az eddigi tavaszi túráinkon nem kaptuk meg a naplemente csodálatos látványát, mind a Somlyó-hegyi, mind a Sombokori túrán sűrű felhők mögé rejtőzött a Nap… Már azon tipródtam, hogy mit rontottam el, mit kellene másképp tenni, hogy újra elnyerjük a már-már megszokott kegyet, miszerint ránk mindig szélesen ragyog a Nap, ha egyszer útra kelünk. (A legjobb ötletnek Déva vára építőinek megoldása tűnik, de ezen még gondolkodni kell !.)


Most sem indult felhőtlenül a túra; kergetőztek felettünk a fellegek, a Nap csak ritkán bukkant ki közülük. Ettől függetlenül elindultunk, mert egy dolog a látvány, a túra lényege mégis a közösség!

Tamás bátyánk javaslatára a temetőn keresztül mentünk, ahova pár éve Nagy Laci bácsit is temettük (azóta az akkor temető ferences barát, Joe is elment…). Most siettünk (mikor nem?), de ideje lenne visszatérnünk Hozzá!

A temetői kitérővel (rövidítéssel?) sikerült kicseleznünk a Spar előtt várakozó Gurúz Lacit, de nem véglegesen, mert gyorsan utolért minket, s vele már tizenegyen vágtunk neki az emelkedőnek. Lacival gyorsan tisztáztuk a vasárnapra tervezett kisnánai festés részleteit – túra közben ez is egyszerűbb. Felénk már rég nem esett, így meglepődtem az ösvény helyenkénti sárfoltjain. A hegy, amint a képeken is láthatjátok, teljes tavasz pompában várt minket, legföljebb a Nap mosolyát hiányolhattuk. De nem vesztegettük fölösleges nyafogással az időt, menni kellett, hátha Szerencsés Imre kopjafájánál még elcsípjük az utolsó sugarakat. Szerencsénk volt (hol, ha még itt sem?), mert az egész eget borító felhőzóna és a horizont között megnyílt az ég, s a Nap lassú méltósággal szórta felénk egyre vörösebb búcsúcsókjait, míg aztán a Havas oldalában eltűnt a szemhatárról, s csak a szélesen terülő visszfénye jelezte, hogy vége van már ennek a napnak is.

Lefelé szomorúan konstatáltam, hogy a tavalyelőtt elkezdett festés-felújítás egy jókora szakaszon még most sincs befejezve. Viszont a tavaszi szemétszedés nagyon alapos volt ezen az útvonalon, legfeljebb 1-1 csikket vettem észre, de az út összességében tiszta, méltó a természethez!


A két Éva, Jóska kíséretével gyorsan visszafordultak (a novemberi váratlan és ijesztő találkozás után egyedül nem is engedtük volna el a lányokat), de mi is igyekeztünk, mert a Visonta-nyeregtől a város felé egy ritkán járt, jelöletlen utat választottunk. Ezt Szőrös Pista a zarándokok útjának ismeri. Szerinte (s most már szerintem is!) ezen jártak régen a Szent Anna kápolnához igyekvő búcsújárók, hogy a Sár-hegy gerincét elkerüljék, s talán a Cseplye alatti barlangot (szállást, istállót?) is érinthessék (a térkép már nem mutatja végig, egyszer majd ezt is felderítjük; ha jól tudom, a Gyötri-edzések gyakran vezettek erre). Az utat az abasári leágazó feletti házakig követtük, ott átváltottunk egy füves útra, amely már jórészt elhagyott hétvégi kertek mentén közelített a Vasutas utcához. Kiss Pista szerint a határrész neve Torocka, s az útmenti ledőlt kereszt is ezt a nevet viseli. Itt ért el minket néhány szem eső, s tette illatosabbá az utat. A fákat-bokrokat már nem láttuk, inkább éreztük és élveztük. Nekem kellett is már ez a vigasz, mert a térdeim minden kis kavicsnál panaszkodtak a helyenként meredeken lejtő útra. Annyit mindenképpen meg tudtam állapítani, hogy itt a galagonya virágzás ideje, s mielőbb vissza kell ide térni, ha nem akarok magasabb régiókba érte félnapokat csatangolni.

A Vasutas utcában Tamás még megmutatta a szülőházát, aztán igyekeztünk hazafelé, hiszen voltak közöttünk másnap korán kelők is.
Fél tíz lett, mikor a kisvasútnál elköszöntünk egymástól.

Hazafelé még egyszer rámköszönt a Hold, amit addig csak egyszer, a Visonta-nyeregbe felérve pillantottunk meg, s egész este a felhők mögött szégyenlősködött. Már majdnem teljes kerekséget mutatott, hiszen ma este lesz Telihold!

Köszönöm mindenkinek, akivel együtt sétálhattam ezen a szép estén, s remélem, máskor mások is szakítanak egy kis időt egy ilyen mutatós és barátságos kis túrára! (a dévaiak ötlete egyelőre jegelve)!

Pusztamonostor, 2023. május 5.
Merva László

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu