Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Téli Mátra túra beszámoló

2023. február 11.
Mindig van egy kis izgalom a túrák előtt vajon milyen lesz az idő? Laci előtte bejárta az útvonalat, volt némi zavaró tényező, de bíztunk a szerencsénkben.


Szombaton szép időre ébredtünk. Ha az idő jó, lehet tudni sokan leszünk, ha rossz meg csak a kemények. Most sokan lettünk, izgultunk is felfér-e mindenki. Szerencsére mindenkinek jutott hely. Már Mátrafürednél lehetett látni, szép havas túránk lesz. Jómagam jobban örültem volna, ha fordított az útirány, mivel még reggel Solymoson is fagy volt, mire jövünk viszont már nem biztos. Akkor viszont többeket elriasztott volna a szint emelkedés.

Mire Galyatetőre értünk volt aki már felvette lábszár védőjét. Galyatetőn Verebélyi Laci köszöntötte a túrázókat és ismertette az útvonalat. Lassan mindenki fölszerelkezett és elindultunk a kilátó felé.

A kilátóhoz vezető lépcső tiszta jég volt. Akinek volt csúszás gátlója, az gyorsan felvette. Végül is mindenki feljutott valahogy. Ez, mint utóbb kiderült csak egy lájtos bemelegítés volt a lejutáshoz képest. Szerencsére a drótkerítésbe úgy ahogy lehetett kapaszkodni. Azért voltak kisebb nagyobb csúszkálások. Szép óvatosan elporoszkáltunk a Piszkéstetői obszervatórium előtt. Itt elkanyarodtunk a Mátraszentimrei ösvényre. Ballagtunk szépen, míg a lejtőhöz nem értünk, itt kicsit próbára lett téve a csapat csúszás megoldó képessége. Szerencsére több-kevesebb sikerrel mindenki lejutott. A Bőgős-réten picit pihent a társaság. Mátraszentimrére már aránylag jó úton értünk be. Itt hosszabb pihenőt tartottunk a helyi „könyvtárakban”. Szerencsére egymással szemben volt kettő is, ki-ki eldöntötte melyikben művelődik. Jómagam a B tervet választottam egy Tátra tea erejéig.

Lassan mindenki megkapta amit kért, a mosdót is sikerült elintézni és elindultunk. A falut elhagyván a régi kisvasút útvonalán haladtunk. Útközben nagyon szép jegeket láttunk a mellettünk csörgedező patakban. Nem akartunk hinni a szemünknek, mikor megpillantottuk a patak oldalában a menedékébe igyekvő foltos szalamandrát. Megtekintettük Bagi Jóska síremlékét és a blokkházat is. Ezekről a mindent is tudó Kis Pisti mesélt történeteket.

A Szalajka háznál szomorúan tudtuk meg, a volt túratársunk, aki most itt az erdész, épp nem tartózkodik a helyszínen. Utunkat a kisvasút sinein folytattuk Lajosháza felé. A sínekre két helyen is jókora fa dőlt rá magával rántva az elektromos vezetéket. Szerencsére a vezeték nyúlt annyit, hogy nem szakadt el. Lajosházához érve mondtam a többieknek, ha itt van Régi barátom Havellant Laci, akkor szerencséjük van, mert kaphatnak kávét, üdítőt, ami van készleten. Láttam sok autó van, tehát vannak vendégek. Laci nagyon készséges volt, még bort is forralt volna, de a társaság most nem kért. Mi Ferivel azért bementünk pár szót váltani barátunkkal. Mire kiértünk a társaság kétfelé vált. Az egyik Mátrafüred felé vette az irányt (akik ott parkoltak az autójukkal). A többség folytatta az eredetileg tervezett utat.

Jó iramban haladtunk lefelé, itt már csak nyomokban volt hó. Solymos előtt még bementünk a Csepegő-forráshoz és a falu szélén lévő pihenőparkba. Solymosra érve volt, aki úgy döntött, megvárja a buszt, a többiek gyalog indultak Gyöngyösre. Őket követtem én is.

Nagyon szép túra volt. Köszönet érte!

Szőrös
LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu