Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

11. napnyugta túra - beszámoló

2022. november 09.
Némi kishitűséggel készültem erre a túrára; ugyan ki jön el ilyen ködös novemberi időben, amibe még a Nap is csak belesápad? Ilyenkor csak egyedül jó bolyongani, véltem, de azért mégsem mertem megszakítani a sort: legföljebb egymagam járom meg a Sár-hegyet, úgyis rég nem voltam ott…


Alig tette fel Eszterem a plakátot, napokon keresztül jöttek a hívások. Soha ennyien még nem jelentkeztek Napnyugtát nézni, ráadásul csupa új ember! A következő meglepetés a buszmegben ért: a jelentkezők közül alig jöttek el páran, de mégis szépen összejöttünk, s végül tizenhárman vágtunk neki a Sár-hegynek.
Gyöngyösön még ragyogott a Nap, de a völgyeket már megülte a köd. Mire a szőlő-út - melyet alig pár hete festettek újra a társaink – első kilátópontjára értünk, már ámulatba ejtő volt a kontraszt a gomolygó ködpárnák és a napban fürdő hegyoldalak között. Alig haladtunk, mindenki a telefonja után kapkodott, hogy elhiggyétek, ha majd ezt a klubban elmeséljük! Két igazi fényképész is volt közöttünk, a képekről majd bizonyára kiderül, kikre is gondolok.
A reptér alján viszont belefutottunk a ködbe, amiből csak a Sár-hegy csúcsán bukkantunk ki. Fiúk, csupa aranyban fürdik a fejetek – szólt mögülünk Alexandra. Végre valaki meglátta az igazi arcunkat -:)!
Éváék már a Cseplye-tetőn jártak akkor, mert levágva a kápolna kitérőjét igyekeztek, hogy sötét előtt visszaérjenek a városba. Félútról hívott, hogy milyen ijedtség érte ott őket, de ügyesen kivágták magukat!

Szerencsés Imre oszlopánál szép pasztell fényekkel köszönt el tőlünk a Napocska. Őskori szigetlakóknak érezhettük magunkat, mert alattunk úgy gomolygott, szinte hullámzott a köd, mint egykor itt a Pannon-tenger!
Imre bácsi – hívta fel a figyelmünket a Tanár úr – éppen száz éve született. 1947 telén a befagyott Dunán szökött át az akkor már megint Csehszlovákiához tartozó Gútáról Magyarországra. Rövidesen Gyöngyösre került, ahol mindenki által tisztelt gyógyszerésszé és a Sár-hegy botanikusává vált. Hajtsunk fejet emléke előtt!

A Hold elvileg már felkelt, de még nem láthattuk, mert sokáig a keleti ég párás horizontja mögött rejtőzködött. Pista és Pisti unszolására - hogy teljen az idő, amíg ez a kényes leány megmutatja magát – leereszkedtünk a hegyoldalban megbúvó pincéhez, amely még néhány évtizeddel ezelőtt az itt legelő csorda éjjeli szállásául szolgált, azelőtt meg állítólag a Szent Anna búcsúra a messzi Jászságból érkező zarándokok húzták meg benne alkalmanként magukat. A filoxéra-vész előtt talán szőlőültetvény volt ezen a helyen, ma már csak ez a vájat emlékszik erre.
Hárman nem győztük kivárni Hold-húgocskánkat, nekivágtunk a lejtőnek, s hamarosan már a ködben ereszkedtünk lefelé. A türelmesebbek – s lélekben fiatalabbak – számára csakhamar kiteljesedett az esti harmónia, s a napnyugta után a Telihold felkelését is megcsodálhatták.
A hegy alja ugyan némiképp saras volt, de mire beértünk a városba, a cipőink is megtisztultak!

Aki ma vette a bátorságot, s nekivágott a hegynek, az biztosan nem bánta meg!!
Soha ne higgyetek a szemeteknek: ha odalent köd, meg eső, meg rosszkedv van csak, akkor irány az erdő és a magaslat, mert az meggyógyítja a világ minden baját!

Köszönet a túratársaknak a mai túráért, s remélem, jöttök majd máskor is!

Pusztamonostor, 2022. november 08. Merva LászlóLEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu