Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Napnyugta túra Gyöngyöstarjánból a patai Várhegyre

2022. május 13.
Telihold idején az utóbbi időkben szokásunkká vált egy szép helyre felmenni, hogy a kelő Hold és a lenyugvó Nap pompás látványának örvendezzünk. Ilyenkor közel egy időben történik a két égi esemény, s különösen tiszta időben szívet gyönyörködtető a látvány.
A túra útvonala számomra a jól ismert felől a régen látott, a már-már elfeledett táj felé való vágyakozást jelentette. Tarjánból aránylag sűrűn, évente akár többször is nekirugaszkodunk a Világos-hegynek, lévén az Nándi unokám kedves helye. A patai határban viszont nagyon régen nem jártam…


Az előző túrák tapasztalatából okulva, a múlt vasárnap végigmentem a tervezett úton. Meglepett az erdő üdesége, az éveleji szárazságot már teljesen kiheverte; olyan szép volt, mint amilyennek májusban elvárja az ember!

A hétközi kánikula ugyan nem sok jóval bíztatott, de Zsuzsa, mint első jelentkező felvállalta az időjárás-felelősséget, úgyhogy nem volt miért aggodalmaskodnom. Kis kétségek ugyan megcsipkedtek, amikor a busz üvegén megjelentek az esőcseppek (nem sikerült-e túl erősre az intézkedés?), de Marika piros esőköpenye csakhamar minden felhőt elűzött, s a túra a továbbiakban végig verőfényes napsütésben zajlott.
A csapat megint nagyon jól állt össze; az „alapembereket” kiegészítő régi és a nekem még új túratársak rohanás nélkül, de ütemesen haladtak együtt a mérsékelten, bár folyamatosan emelkedő terepen.

Pista az egyik alapember, aki mindig keresi és meg is találja, hogyan tudja hasznosítani a képességeit. Az ő szavára eljönnek olyan túratársak is, akiket az egyéb hirdetések talán meg sem érintenének. Gyámolítja a lemaradókat, az ideillő élményeit megosztja a csapattal, s felhívja a figyelmünket mindarra, ami mellett szó nélkül elmennénk, pedig kár lenne. Most Kalyinka (Katinka?) forrásra bukkant rá, amit ugyan beépült egy bódéba, de a vizét kivezették, így nem vesztette el a használati értékét. S ami számomra az igazi, kalapemelésre méltó változás nála, hogy már nem tőle, „csupán” a madaraktól hangos az erdő -:)!!

Külön öröm volt nekem Gyuri csatlakozása, aki harminc éve műveli a Mátra ezen vidékét, s az összes, a tarjáni határban lévő út a keze nyomát viseli. Emlékeztetett a talán első közös festésünkre, aminek lenyomatát az egyesületi honlapon meg is találtam:


Talán ma sem lenne fölösleges az emlékek rögzítése, a képriportok mellett idővel az adatok is fontosakká válnak!

Gyuri megmutatta meg a már csaknem teljesen benőtt, útmenti katonasírokat is, amelyekből az egyiknek a fejfája még áll, a másikét az aljnövényzetből ki tudtuk még bontani, a harmadikénak már nyomát sem leltük…

Fajzatpusztánál egy rövid táblafelirat idézi fel az egykori uradalom történetét. Ebből azt is megtudhatjuk, hogy II. Rákóczi Ferenc nagyanyja, Lorántffy Zsuzsanna fejedelemasszony a birtokot a XVII. század első felében gyöngyösi jezsuitáknak adományozta (ezzel is hozzájárulva a gimnázium megalapításához, amint utólag megtudtam).
Mivel jól haladtunk, felszaladtunk jócskán a Havas oldalába, egy pazar kilátóponthoz.
Itt Pisti által okosodtunk tovább, aki elmondta, hogy ezt még nemrégen sárkányrepülők használták, ahogy például a Som-bokor letörését is. Miután kellően kigyönyörködtük magunkat a tájban és kiborzongtuk magunkat a sárkányosok vakmerőségén, óvatosan visszaereszkedtünk a hegy lábához. Hiába, mi ott jobban érezzük magunkat, mint az ég és föld közötti régióban.
Az erdőből kilépve még kacskaringóztunk egy kicsit Pata joggal híres szőlőtáblái között, s még éppen időben értük el a Várhegy zászlaját, ahonnan premier plánban néztük végig a Nap tündöklő lebukását, amit az esti harangszó kísért a falu felújítás alatti templomtornyából.
A többiről hadd meséljenek a képek, mindenekelőtt Vörös Tamás albuma!

Remélem, mindannyiótokkal találkozom majd június közepén, a következő Napnyugta túrán is!

Detk, 2022. május 14. Merva László

U.i.: Figyelem, most tudtam csak meg: holnap reggel fél öttől napkeltéig Holdfogyatkozás,
ami délnyugati szabad kilátásnál remélhetőleg szépen megfigyelhető!
Nekem talán elég lesz a padlástérbe felmenni…
Aki tud, küldjön róla képeket!!!

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu