Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Zúzmara túra

2020. február 15.
A Kékes Turista Egyesület február 15-ére hirdette meg Zúzmara túráját. Már előző nap a könyvtár Gyöngyössolymosi hímzőkör bemutatóján sejtettem, hogy jó sokan leszünk. Az időjósok jó időt jósoltak, ez már fél siker.  Ráadásul Márti mondta, hogy hoz Halászról egy pár új túrázót. Reggel, mikor kiléptem házunk ajtaján, láttam hogy a cím megfelel a valóságnak, mert zúzmara borított mindent. Szerencsére a napocska már megvillantotta szépséges sugarait, amik még varázslatosabbá tették a reggeli zúzmarás fű csillogását.

A buszmegállóba érvén már láttam, ma nem én leszek az első. Oly gyorsan szaporodtunk a busz előtt, félő volt esetleg fel sem férünk. Kiderült, rajtunk kívül másokat is csábított a jó idő reménye. Szerencsére üres nagy busz jött és igaz hogy álló utasokkal is ,de felfértünk. Mátraszentimrén úgy megrohamoztuk a Papagáj presszót hogy a helybélieknek leesett az álla. Mire a többiek észbe kaptak, én már szürcsöltem a jól megérdemelt 72-es Tátra teámat. Később kiderült,hogy többen a kezdők közül ugyanabba a tévedésbe estek mint jó 15 éve magam is ugyanitt, csak még az átalakítás előtt. Azt gondolták, hogy ez valami baba tea. Azért senki se bánta meg a tévedését, bár aki gyanakvóbb volt beérte a 42-essel.

A mosdó szűkös áteresztő képessége miatt az eleje nem győzte kivárni a végét és megszegvén a  szokás rendet elindult hogy ne fagyjanak le végtagjaik. De mivel fegyelmezett lassú tempóba araszoltak lefelé, még a  a Béke parkban  nézelődtek, a vége is odaért és egységesen kezdtük meg a túrát a piros sávon.

Az idő ragyogó, a kedvünk pompás, milyen is lehetne más a sok ködös, pocsos idő után jókedvűen sétáltunk lefelé. Időnként már lehetett tavaszt sejtető madártrillákat hallani. A Gaskó réten szinte észrevétlenül suhantunk át. Kiderült, többen vannak akik először járnak erre, azok figyelmét felhívtam, hogy nagy szerencséjük van, mert e táj igazán jó ismerői közül itt van Pisti és Gyuri, és akinek kérdése van bizalommal forduljon hozzájuk.

Elérkeztünk egy jó nagy kőrakáshoz. Mi ez? - kérdezték többen. Pisti mondta, ez a kis Által-kő, amott hátunk mögött a Nagy Által-kő. Miért Által-kő? - kérdezték többen is. Pisti széttárta karjait és mivel Gyuri már jól elől járt,kénytelen voltam jómagam kisegíteni. Az óriások által, mivel elődeink még nem rendelkeztek akkora geológiai ismeretekkel mint manapság, nem tudták hogy ezek vulkáni kőzetek, ezért azt gondolták valaha óriások által épített kőhalmok ezek.

Az elsőt megépítették rendes nagyra, de időközben harcba keveredtek az erdő apró törpenépéveln akik megrogyasztották lábaikat és meg is tizedelték őketn így a következőt már csak kisebbre tudták építeni,ezért lett ez a kis Által-kő. Továbbhaladtunk, mikor  elértük az Alig-kőt. Ugye, mire az óriások sebesült maradéka ideért, már csak alig alig tudott követ összehordani, így lett ez az Alig-kő. Hiába, a régi embereknek is volt kellő fantáziája, hogy mindenre találjon kellő, az akkori időknek megfelelő magyarázatot.

Időközben az is kiderült, itt van velünk kiváló történész barátunk Lajos, aki egész érdekfeszítő történelemórát tartott utunk során az érdeklődőknek, így alig tűnt fel, mily gyorsan váltakoznak a turistajelzések és haladunk egyre másra más utakon. Jöttek sorra piros sáv, piros kereszt ,sárga sáv, Üstök-fő. Mikor Köves-bérchez értünk, kiderült, hogy azt a kőhalmot, amin Kis Pistit lefényképeztem, túratársunk Lévai Feri hordta össze,mikor itt volt a teljesítménytúránkon pontőr, miközben várta a túrázókat. Ezt még jó magam se tudtam, de lefogom ellenőrizni hitelességét.

Sebességünk egyre nőtt, alig maradt időnk enni vagy hörpinteni valamit. Cserkő kisvasút megálló mellet úgy el suhantunk, aki nem tudta, hogy ott van észre se vette. Pincés malom és már Gyöngyössolymoson is voltunk. Az eleje már annyira sietett a buszhoz ,hogy nem is láttuk őket. Úgy elviharzottak, hogy lemaradtak egy életre szóló élményről. Mikor erre járok, soha nem mulasztok el becsöngetni Molnár Guszti barátom műemlék malomházába. Most is így történt, én tudom, hogy nem oly gyorsan ér ki Guszti, ha itthon is van. A türelmetlenebbje nem is várt, csak Helga tartott ki velem, nem is bánta meg. Még Gusztit vártam, elmondtam Helgának, hogy neki volt Mátrafüreden a hajdan legendás kallómalma, ami manapság Németországban a Kaltemberg hercegek birtokát díszíti.

Előkerült Guszti végig vezetett birtokán /amit most fájó szívvel árul/ és szívpezsdítő előadást tartott a vízimalmokról, meghallgattuk, ittunk rá áldomást, megnéztünk mindent és élményekkel gazdagodva mentünk hazafelé.

Szép időben remek túra volt, köszönet érte!

Szőrös

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu