Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

A Mátra kevésbé járt útjai 1 (fényképekkel)

2018. január 20.
A tegnapi diáktüntetés eufóriája még nem ment ki belőlem teljesen reggelre, mikor elindultam a mai túrára. Drága, aranyos feleségem kérdezte, hogy mikor jövök haza? Mivel Dominik két hete a másik túrája bejárásán azt mondta, a mostani ahhoz képest egy rövid, lájtos túra lesz, mondtam, nyugodtan főzze meg az ebédet, akkorra itthon leszek.

Reggel a buszmegbe elég sokan összejöttünk, szerencsére voltak új túratársak is. (Ez mindig külön öröm, mert azt jelenti, hogy másokat is érdekelnek rendezvényeink.) Orosziban felszállt Kis Pisti, ez azért öröm, mert nagyon jól ismeri ezt a terepet. Károlytárónál jártunk, mikor Anikó (egy új túratárs) azt mondta: Ez a ház itt a Nagymamámé. Előtte már megtudtam, most jött haza Izlandról, de már élt Spanyolországban és Angliában is.(Így képzelek egy európai polgárt /én még turistaként se jártam ezeken a helyeken, pedig talán az apukájánál is idősebb vagyok.) Ez be is igazolódott, kiderült, hogy az apukája Kis Pisti osztálytársa volt.

Megérkeztünk Károlytáróra. Gyuri mint túravezető elmondta hivatalosan ő ennek a túrának a túravezetője, de csak azért, mert Dominik, aki ezt a túrát kitalálta, még életkora miatt nem lehet túravezető. Gyurit felkérték, mint aki valaha az oroszi kőbánya dolgozója volt, mesélne kicsit erről. Gyuri rendkívül érdekes dolgokat mesélt. (Még én is nagy figyelemmel hallgattam, pedig édesapám ebben a bányában volt lőmester.) Pisti is mesélt, Dominik is, végül azért elindultunk.

Meglepően szép havas volt még itt a táj (másutt már rég elolvadt) és most is esett a hó, pedig a meteorológusok erről nem is szóltak. Meneteltünk a sárga sávon fölfelé. Arról nem volt szó, hogy a favágók tripla nehézségi fokozatú akadálypályává varázsolják utunkat. (Már ekkor láttam, hogy ebédre már nem érek haza.) Mentünk rendületlenül fölfelé a kivágott fákat kerülgetve. Arról talán kár is szólnom, hogy a hó alatt ott lapult a sok alattomos keresztbe fekvő kisebb ág, ami úgy el tud akadni a gyanútlan túrázó lába között és egy iponnal már is földre viszi.

Elértünk egy forráshoz, ahol képeket készítettünk ugyan, de inni nem ittunk. Mikor elértük a zöld sávot és nem jobbra hanem balra fordultunk, láttam Pisti is megdöbbent egy kicsit. Hát még én, hisz ezt a zöldet mi festettük Tibi vezetésével, Dominik, Feri meg jómagam is része voltam. Mikor elhagytuk a Hidegkuti turistaházhoz vezető elágazást, akkor tudatosodott bennem, hogy mi vár még ránk.

Kapaszkodtunk megint jócskán fölfelé. Megérkeztünk a kereszthez, Pisti (aki mindent tud) elmesélte a történetét egy párunknak, akik oda mentünk A gyöngyösoroszi és a gyöngyöstarjáni favágók újították fel. Addigra a többiek jócskán előrehaladtak, nem győztük utolérni őket. Araszoltunk tovább fölfelé. Már láttam, jókora kunkort írunk le. Elhaladtunk egy félig kész ház mellett. Majd jött a patak az emléktáblákkal. Feri és jómagam ereszkedtünk le, de sajnos annyira be mohosodott, hiába próbáltuk megtisztítani nem sikerült elolvasni,

Megérkeztünk Rozemberg Miksa házának romjaihoz, pár képet készítettem és rohantam a többiek után. Láss csodát, mégis elértük a piros sávot, amin már csak 3 kilométert kell vánszorognunk és máris bent leszünk majd Solymoson. Jött a kilátás a bányára, majd a sártenger. A múltkor látott lánctalpas a nagy szőlőfordító ekével már egy sort fel is szántott, most ott állott a borozdába. Beérkezés Solymosra, mi hárman illedelmesen bekopogtunk Guszti barátomhoz. Jót beszélgettünk és a busszal hazatértünk. Nem erre számítottam, de remek túra volt. 17 km és 297 m szintet tettünk meg. Köszönet érte!

Szőrös

Szollár Ferenc fotói

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu