Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Családi séta – újabb felfedezéssel

2015. augusztus 16.
Immár hagyománnyá vált egyesületünk családos túráinak évenkénti programjában, hogy egy túrát távoli, új, érdekes hely megismerésére szánunk. Mivel ez utazással jár - s így többlet költséggel is- elnökségünk döntése értelmében mindig kedvezménnyel kínáljuk ezt a lehetőséget. Az utazás gyermekekre eső részét az KTE átvállalja, lehetőség szerint a belépők, vagy a vezetés díjával együtt. Sok érdekes bemutató helyen jártunk már így együtt, ebben az évben a Váchoz közeli, Szendehely mellett található Katalinpusztát céloztuk meg.
A Dunakanyar magányos őrzője, a mészkőbányákkal megsebzett Naszály jellegzetes tömbje északi oldalában, a varázslatos Gyadai-réten alakították ki hazánk talán leginkább gyerek- ill. családbarát tanösvényét. Ide érkeztünk kis tévút után. A parkolóban csatlakoztak hozzánk a Természetjáró Fiatalok Szövetsége elnöke és elnökségének tagjai, mivel ez az esemény része volt a TFSZ megalakulása 25. jubileuma apropóján kitalált programsorozatnak, a „25 év, 25 élmény a természetben” szlogennel jelzett eseménysornak. Kriston Zoltán néhány szóval köszöntötte a résztvevőket. A parkolótól az aszfaltos úton pár perc alatt elértük a kirándulóközpont létesítményeit és a tanösvény kezdőpontját. Már várt ránk vezetőnk, akivel nagyon élménydús, tanulságos, humoros 4 órahosszát töltöttünk a tanösvény 5,5 km-én. A mindannyiunk számára lebilincselő, interaktív vezetés alatt alaposan megismerkedtünk a terület történetével, természeti értékeivel, az ott folyó erdészeti tevékenységgel. Mód nyílt gubacsban rejtőző pete kóstolására, „szakadékból” való kijutás gyakorlására önerőből és kötél segítségével, megpihentünk az óriások pihenőjénél, haladtunk cölöpökön és billenő hídon, de talán a legnagyobb élmény a madár odukba beköltöző nagy pelék és azok kicsinyeinek meglesése volt. Kitérőt tettünk a bájos erdei házikóhoz, mely már külső-belső kialakításával, faragványaival, ötletes megoldásaival önmaga is tömény tananyag az erdő témájában, belseje foglalkoztató termet rejt.
A Gyadai–tanösvény végigjárása után elköszöntek tőlünk a TFSZ vezetők, majd családjaink eltérő sorrendben és ideig, kedvük szerint vették igénybe a gazdagon felszerelt, szépen rendben tartott játszótéret, a mini vonatot, nézelődtek a vadaspark részen. A modern épületben, mely erdei iskolának is helyet szokott adni, találtuk az érdekes, informatív, interaktív erdészeti kiállítást, ahol a tanösvény kicsi házigazdája, Hangya Dani segítségével ismerkedhetünk meg az erdészek hasznos munkájával. Hangya Dani várta a lekfiatalabbakat a kis tó partján kialakított ovis élményösvény bejáratánál is, ahol játékos formában ismerhették meg az erdő lakóit, szembesülhettek környezetvédelmi kérdésekkel.

A nagy kánikulai időszak utáni lehülés első napjára esett látogatásunk, éjjel s még reggel is esett az eső a területen. Utazás közben vegyes érzésekkel néztük az autóbusz ablakán lezúduló esővizet.
Mire odaértünk, napsütésben, kellemes hőmérsékletben, portalanított ösvényen kezdhettük meg sétánkat 33-an. A 13 gyermek túratársnak a mozgásos játékok tetszettek leginkább a nagy hídnál, a felfutás a meredeken és a cső csúszda a parkoló mellett.
Mindannyian új élményekkel tértünk haza, akkor is, ha már jártunk ott. Emlékezetes marad vezetőnk személyisége, s az egyénien közvetített ismeretek sokasága. Mindig tetszett Hangya Dani birodalma.
Jó helyekre visszatérni, s megmutatni másoknak is – igazán hálás feladat.

Tóthné Kelemen Mária

Tóth István fényképei

Szollár Ferenc fotói

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu