Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Erdei Óvodai nap – az Erdők Hetében, erdészekkel

2014. október 01.
GYVO Jeruzsálem Úti Tagóvodája
3200 Gyöngyös, Jeruzsálem u. 3.

A Mátra Manóknál az őszi időszak az erdei óvoda ideje. Általában a tagóvoda nagyrendezvénye, a „Mihály napi vásár” után indulnak útnak egyhetes különleges tapasztalatszerzésükre a legidősebbek.
Idén a „Citrom” és „Zöld” középső-nagycsoportok járták a különleges helyszíneket. (Sástó, Pipis-hegy, Kékestető, Gyöngyösi-tó, volt szüretelés, mókusetetés, termésgyűjtés. A következő beszámoló közös napjukról szól.

Erdei Óvodai nap – az Erdők Hetében, erdészekkel

2014. Október 01.

A tavasz folyamán pályáztunk az Önkormányzat Idegenforgalmi, Ifjúsági - és Sportbizottsága által kiírt pályázatra, Erdei Óvodai témanappal. Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy elképzelésünk anyagi támogatást kapott, így az őszi Erdei Óvoda hetének eseménysorozata egy igazán tartalmas, és élmény dús nappal gazdagodhatott.


A témanap helyszínének, közreműködőinek és tevékenységeinek megválasztása során célunk volt:
- Az erdő, mint komplex élőhely bemutatása, közvetlen megtapasztalása, ismeretnyújtás.
- Az erdő szerepének, hasznának hangsúlyozása, összefüggések felfedeztetése.
- Ökológiai szemléletmód megalapozása, pozitív emóciók kiváltása, környezetvédő magatartás alapozása.
- Az állatok világnapja apropóján a Mátrában élő állatokkal való közelebbi ismerkedés.
- Természetben való mozgással az egészséges életmódra nevelés.
- Élményszerzés során a természethez, lakóhelyünk környezetéhez fűződő szeretet mélyítése, a kötődés erősítése.


A programban tagóvodánk legidősebbjei, a Citrom és Zöld csoportos gyerekek vettek részt. Mindkét csoport nagy-középső korosztályú. Az 50 fő óvodás kisgyermeket 6 felnőtt kísérte.

Különjáratú Mátravasút szerelvénnyel érkeztünk a Szalajka-ház végállomásig. Maga az utazás is nagy örömöt okozott a gyerekeknek, mindig élmény számukra szeretett „kisvonatunkkal” utazni. Ezen a napon rendhagyó élmény volt, hogy az egész vonat csak a miénk volt, s csak mi miattunk közlekedett. A közel egy órás út gyorsan eltelt énekelve, mondókázva. A táj Lajos-háza után vadregényesebbé vált, a völgyből feltekintve a vonat ablakán keresztül is adódott meglátni, megfigyelni való.

A végállomásra szinte egyszerre érkeztünk Dudás Bélával, az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének erdészetvezetőjével és Simon Péter erdőkerület vezetővel. Kíséretükben birtokba vettük az ez év tavaszán, április 8.-án átadott Szalajka-házat, mely az erdei turistaházakhoz, kirándulóhelyekhez kapcsolódó országszerte zajló fejlesztések keretében újult meg, az Egererdő Zrt. megvalósításában.
A csodálatosan megújult, modern felszerelésű szálláshelyen kedves fogadtatásban részesültünk: a gyerekek meleg teát kaptak, a felnőtteknek kávéval kedveskedtek, és minden gondozási tevékenységet kulturáltan megoldhattunk a gyermekek körül.

A természetmegismerő tevékenységek a két erdész vezetésével zajlottak. Az erdei és tanösvényi vezetést Dudás Béla vállalta. Míg Õ a terepet járta az egyik gyermekcsoporttal, addig Simon Péter a ház ebédlőjében tartott ismertetőt óvodásainknak a Mátra élővilágáról, jellegzetes állatairól, kincskereső játékot szervezett számukra a ház kerítésén belül játékos térkép alapján – amit a gyerekek nagyon- nagyon élveztek. Jutott idő állathang felismerő- párkereső játékra is. Másfél óra múlva a csoportok cseréltek, így az eddig a házban - ház körül tevékenykedő csoport is megtapasztalhatta az erdei vezetést. A gyerekek a terepen ismerkedtek a fafajtákkal, terméseikkel, a fák gyökérszerkezetével, a fák növekedési stádiumaival. Gombákat fedeztek fel, a forrás körül segítséggel nyomokat azonosítottak. A tanösvény ismertető táblái alapján magyarázatokat hallhattak az erdő szerepéről, az ottani erdőrész növény és állatvilágáról (vadvirágoktól a madarakon át az ízeltlábúakig), a terület gombáiról, az erdészet közjóléti tevékenységéről. Az elkerített területrésznél mód volt a vaddisznók természetbeni megfigyelésére, ehhez kapcsolódóan a vadgazdálkodás kérdéseinek megbeszélésére (vadvédelem, vadászat egyensúlya)

A szervezett tevékenységek utolsó percei szemerkélő esőben zajlottak, de a ház védelmében hátizsákból elfogyasztott ebéd végére el is állt. Az együtt töltött, rendkívüli élményeket adó négy óra után felfokozott hangulatban, őszinte köszönettel búcsúztunk a vendéglátó erdészektől és munkatársaiktól, s indultunk a ránk várakozó kisvonatunk felé.
A hazafelé tartó úton az élmények, a friss levegő és a zötykölődés hatására egyre csitult a gyereksereg, némelyeknél csukódni igyekeztek a szempillák.


Az erdei óvodai hét kijelölése után, és a programok szervezése közben tudatosodott, hogy az 1997-ben elindított, immár 18-dik alkalommal megszervezett eseménysorozat: az „ERDÕK HETE” időszakára tevődött a mi kiemelt környezeti nevelési programunk is. Az Erdők Hete programjai ez évben szeptember 29.-október 5. között zajlottak. Az idei Jelmondat: „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!”

Tagóvodánk 50 óvodása ezt megtette, megtehette minden szempontból ideális körülmények között, jó hangulatban, maradandó élményekkel gazdagodva, városunk Önkormányzata Idegenforgalmi, Ifjúsági –és Sportbizottságának támogatásával, a Mátrafüredi Erdészet segítségével.
Nagyon köszönjük!


Tóthné Kelemen Mária
szervező


LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu