Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Családi Séta Poroszlóra

2013. október 06.
Nyílván senki sem veszi szó szerint a címben foglalt kijelentést, de rögtön az elején pontosítok: Családi séták keretében autóbuszos kirándulást tettünk Poroszlóra, a Tisza Tavi Ökocentrumba. Egyesületünk közszolgálati feladatai közé tartozik a környezeti nevelés, a környezetvédelem elveinek népszerűsítése is, ebbe a koncepcióba illeszkedett az év utolsó családi programja. A népszerűsítés feltételezi a mindenki által elérhetőséget is, ezért az utazás költségét a Kékes TE finanszírozta, a szállítás a résztvevőknek ajándék volt.
A lehetőség népszerűnek bizonyult, hamar betelt a 49 fős lehetséges létszám. Az utolsó pillanatban is voltak visszalépések és várólistáról utazásra előrelépők, végül 45-en látogattuk ebben a szervezésben a Tisza-tó partján elterülő nagyszerű létesítményt.

Kedves Évi túratársunk helyi fogadóbizottságot alkotott barátnőjével, és friss pogácsával várta a csapatot, s még a visszafelé útra is feltetetett egy nagydoboz házi süteményt az autóbuszra. (Vajon mikor sütötte, előző nap nekünk segített szemetet szedni a Mátrában?!) Annyi kedvességet kaptunk már tőle, a férjétől, Zolitól, s még néhány kedves poroszlói ismerőstől… ezért is különösen kedves nekünk, egyesületi tagoknak ez a falu.

Az Ökocentrum nagyszerű lehetőségeivel, az édesvízi élővilágot bemutató attrakcióival sok érdeklődőt vonz, sokan tartottak velünk olyanok, akik már jó ideje kíváncsiak voltak a bemutatóhelyre, s kapóra jött az általunk kínált lehetőség.
Megérkezésünkkor - nagyon hideg reggel lévén – igyekeztünk mihamarabb az épületbe, a földszinti kiállítást, és a terráriumokat néztük meg. A 10 órakor induló hajókkal mentünk át a Vízi sétányra, kedves, fiatal munkatárshölgy vezetett végig bennünket a pallóúton, sok érdekességet mesélve. 12 órakor gyűlt újra össze a csapat, a moziban 3D filmen csodálhattuk a tó madarait, zeg-zúgos vízi útjait, a rejtőzködő részek élővilágát. A filmet nézve el is felejtettük, hogy kényelmes fotelekbe süppedve ülünk, úgy éreztük, mintha valóban a nádasban, füzesben lettünk volna.
A megadott együttes programokon kívül minden család, minden résztvevő érdeklődésének megfelelően osztotta be az időt a különböző bemutatóhelyeken, kiállításokon, játszótereken. A többség most fedezte fel ezt a helyet először, ők általában meg is fogalmazták, hogy vissza kell még ide jönni, ennyi idő kevés volt, és annyi még a lehetőség! Voltunk páran, akik többedszerre sem éreztük úgy, hogy most már mindent tudunk, s még mindig volt új felfedezni való.
Benyomásom szerint az alagsori nagy medence rendszer s a benne úszkáló nagy tokhalak, vizák kápráztattak el mindenkit, sláger volt a vidra látványetetés, s persze a gyerekeknek a játszóterek. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, a szokatlanul hűvös reggel után gyorsan emelkedett a hőmérséklet, s délben már pólóban sétáltunk, nézelődtünk.
Érzésem szerint mindenki élményekkel telve hagyta el az Ökocentrum területét, sokan újabb látogatást, annak programját szövegetve.
Kívánom, hogy minden kedves résztvevőnek teljesüljenek az elgondolásai, tervei az újabb látogatást illetően, addig is gondoljanak erre az ismereteket adó, élményekben gazdag, együtt töltött kellemes napra jó szívvel.

Tóthné Kelemen Mária


LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu