Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Manótámogatás 2012-2013

2013. február 04.
A Kékes Turista Egyesület a személyi segítségen túl minden évben komoly összegű anyagi támogatást is nyújt Mátra Manói számára. A támogatás összegén környezeti neveléshez, vagy mozgásfejlesztéshez használható eszközöket vásárolhatunk a tantestület döntése szerint.
Mivel egy-egy komolyabb készlet ára bőven 6 számjegyű, ezért az elnökség jóváhagyásával a két év pénzbeli támogatását összevonva vásárolhattuk meg a „Mozgáskotta” nevű fejlesztő eszköz komolyabb csomagját.

Mi is az a MOZGÁSKOTTA?

A Soros Alapítvány segítségével kifejlesztett Magyar Mozgáskotta Módszer a gyermekközpontú módszertani kutatások legújabb eredményeként került a pedagógusok kezébe. A termékismertető szerint:
„A Mozgáskotta módszer átlépve a testnevelés alapvetően a mozgásszerkezet térbeli jegyeit hangsúlyozó, teljesítmény-centrikus szemléletén, a hagyományos sportági mozgásoktatás olykor merev tradícióin, egy új szemléletet érvényesít. A mozgást magát nem csak közvetlen célként, hanem eszközként értelmezi.”
„A módszer során a bonyolult szabályozást feltételező tényleges és információs mozgásformákat a gyermekek fejlettségének megfelelő egyszerűbb elemekre bontjuk, amelyeket a gyermeki fantáziához közelálló vizuális, akusztikus stb. szimbólumokkal jelölünk. A szimbólumok jelentését konszenzusos alapon kiépítjük, „kijátszuk”. A nyuszik, mókusok, lábnyomatok, stb. által kottaszerűen megjelenített (mozgás)feladatok algoritmikus egymásra építésével, gyakorlásával mint élvezetes játékok fűzérével - nagyrészt implicit módon - fejlődik gyermekeink figyelme, önfegyelme, stabil ismereteket szereznek testükről, felfedezik a teret és az időt, a gondolat és az emlékezet hatalmát, a kompetencia boldogságát. Eközben testi képességeik és (mozgás) szabályozásuk olyan szintre fejlődik, amely sokszor a felnőttek számára is komoly kihívást jelent.”
S valóban kotta, csak itt mozdulattal. Mint a zenében: van a 8 alaphang, pár módosított, lejjebb, feljebb tolhatjuk a skálát, átrakhatjuk más hangnemekbe, aztán mindezt össze-vissza variálva szimfónia, oratórium készülhet belőle.
Itt vannak az egyszerűbb s a nehezebben kivitelezhető mozdulatsorok ábrái. Ezeket állandóan változtatva, egymással kombinálva, térben elhelyezve, hanghatásokkal kombinálva igazán fejlesztő pályát lehet összeállítani. A mozdulatsorok nem megtanulhatók, a számtalan variációnak köszönhetően intenzív figyelmet igényel az ábrák szerinti mozdulatok végrehajtása.
Miért erre az eszközre esett a választásunk?
Mert minden szülő, s mi is azt szeretnénk, hogy a gyermekek okos, értelmes, kiegyensúlyozott, vidám, talpraesett emberré váljanak. Ehhez az idegrendszerüket kell fejleszteni. Ennek pedig ősidők óta a leghatékonyabb módszere a mozgás.

Törekszünk arra, hogy minden gyermek minden óvodai napon részesüljön a mozgás örömében. Célunk a komplex fejlesztés mozgásos tevékenységeken keresztül, mely alapja az egészség megőrzésének, a testi-lelki harmónia kialakulásának.
Meggyőződésünk, hogy a túrákra, a természetben való mozgásra is hatásosan készít fel a tornaszer komplex fejlesztő hatásával.

KÖSZÖNJÜK A SEGÍTSÉGET
- tornaszerünk gyártójának, az MG. Fittness Kft-nek, személyesen Magyar Gábornak, aki a megrendeléskor segítőkészen figyelembe vette egyéni kívánságainkat, s díjmentesen óvodánkba szállította a várva-várt csomagot Balatonendrédről.

- Köszönet Szőke Jánosné Erika óvónéninek, aki által megismertük az eszközt, s aki nevelésnélküli munkanapon gyakorlati bemutatóval egybekötött továbbképzést tartott a tornaszer helyes módszertani használatáról a tantestület minden tagjának.

- s természetesen nagy-nagy köszönet a Kékes Turista Egyesületnek, 200 000 Ft-os számlánk kiegyenlítőjének, akik nélkül csak videókon, és interneten nézhetnénk a Mozgáskottával boldogan tornázó gyerekeket!

Így viszont már élőben is megtapasztalhattuk mindezt, mert már kipróbáltuk, használjuk!

Tóthné Kelemen Mária
LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu