Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Túra a Napsugárral

2012. augusztus 25.
Mindig nagy izgalommal várom a közös túrát a Napsugárral az idén is vagy 3 útvonalat jártunk be Ágival és Abigéllel keresve a legjobbnak látszót.
Végül is a Lajosháza -Cserkő-Solymos út mellett döntöttünk. Szombat reggel már 7.40-kor kint voltunk Abigéllel a kisvasútnál. Hamarosan befutott a Napsugarasok busza is.
Még volt időn bőven a vonat indulásig így elsétáltunk az Opál elé megnézni szobrokat, elmondtam ez a Rákóczi túra kezdete. Remélem majd lesz köztetek aki teljesíti egyszer.
Mire vissza értünk az állomásra sorra érkeztek túra társaim: Rajki Marika, Kelemen Marika, Pap Robiék és Saci.
Felszálltunk a szerelvényre itt bemutattam társaimat. Mindenkinek tetszett a vonatozás. Lajosházán rövid pihenőt tartottunk .Sajnos az egyik patak teljesen ki volt száradva de,a másikba se sok víz csordogált. Elmeséltem valaha ez a ház a mi cégünké volt és sok jó bulit tartottunk itt de,ez már a múlté(talán most is élveznénk) mikor még úttörő voltam volt itt egy remek úttörő tábor ma sajnos csak a romjai vannak.
Szokás szerint a gyors lábúak követelték, legyen verseny. A pataktól a görcsös fáig futottak felfelé, ez ment is jól,lefelé meg majdnem nekem kellett lehozni Õket.
Lassan elindultunk lefelé a sárga háromszögön. Bogi új kocsija olyan könnyű, hogy alig tudtuk vissza fogni.
Lehetett érezni, meleg napunk lesz. A régi törőhöz érve nagy élvezettel járták be a régi szociális fő épületet .(kár hogy szerte a hegyekbe sok ilyen lepusztult épületet lehet találni. Jobb sorsra érdemesek ezek) Bogi anyukája megígérte ha ötöse lesz a lottón
megveszi és felújítja a Napsugár klubnak!
A sárga háromszögről letértünk és a „jó úton” folytattuk utunkat. A pataknál valami érdekes
élőlényeket találtak, nem tudtuk eldönteni, mik lehetnek. Vízipóknak túl gyorsak, szitakötőnek túlságosan víziek voltak. Megegyeztünk, csak valami ufók lehetnek.
Egy kidőlt vad cseresznyefa, ami átívelt a patak fölött, kínálta a következő versenyt. Nem volt egyszerű, de csak lekűzdötték.
Hiába mentünk fák között, a majdnem merőleges nap ellen nem sok árnyékot tudtak nyújtani számunkra. Megérkeztünk a tisztáshoz, ahonnan le kellett ereszkednünk a vágányokhoz és átkelni a patakon, hogy Cserkőhöz érjünk. A fiúk hozták Bogi kocsiját, Lajos meg „lesétált” Bogival (ezek azok a pillanatok mikor könny szökik az ember szemébe. Látni azt a közös erőfeszítést, amit megtesznek egymásért)
A híd romokba hevert, szerencsére a patakban nem volt víz, így száraz lábbal átkelhettünk a köveken. Fekete Hajnit nagyon kifárasztotta a nagy meleg és a hősies erőfeszítés, amivel nem maradt le a csapattól. Kelemen Marika vállalta, Õ a kis vonattal lemegy velük Solymosra és ott találkozunk megint. Nagyon sajnáltuk hogy így alakult de már ez is szinte emberfeletti teljesítmény volt tőle.
Cserkőnél egy két kellemetlen meglepetés várt bennünket. Valami orrfacsaró bűz csapta meg orrunkat. Később felfedeztük egy jókora vaddisznó tetem az oka. Nem tudjuk, hogy pusztulhatott el a sekély vízbe. A tó körül minden tiszta szemét. A máskor festői szépségű táj most nekünk a rosszabbik arcát mutatta.
Természetesen a következő verseny nem lehetett más, mint Dezső vár megmászása. Itt pihentünk is egy kicsit. A fiúk megpróbálkoztak a kő töréssel és bámulatosan jól ment nekik. Azért mégis csak tovább indultunk egyszer. Ez a rész már igazán kánikulai melegbe zajlott. Végre egy kis felüdülést hozott a Csepegő forrás. Itt jócskán időztünk és még a többiek várták a sorukat, hogy megtöltsék edényüket forrásvízzel, addig megint verseny volt a meredeken fölfelé. Lefelé már a lépcsőn kellett jönni (csak magamnak engedtem meg lefelé is az utat, bár én is csak dacból)
Már nem volt messze a falu és ennek reményébe igyekeztünk tovább. Rajki Marika itt elköszönt tőlünk, el kellett érnie a buszt, hogy Gyöngyösön elérje a markazi buszt. Remélem Neki is olyan élmény volt a Napsugár Klubbal tartani, mint nekem.
Óriási szerencsénkre Molnár Gusztit otthon találtuk Gyöngyössolymoson a műemlék Malom házába. Szokásához híven szívélyesen fogadta a vendégeket (bár készülniük kellett a felvonulásra / Solymoson falu nap volt épp/) és mesélt a malomról. Elbúcsúztunk Gusztitól és elindultunk megkeresni Fekete Hajniékat, akik már megnéztek párat a falunap programjaiból.
Megjött a buszunk is, Hajniékat is megtaláltuk és Mátrafüredre mentünk. Mindenki kapott egy kis szabad időt vásárlásra, evésre, fagyira. Saci itt átadta ajándékát, amit kitörő lelkesedéssel fogadtak, Õ is kapott ajándékot (szerintem meghatódott).
Búcsúzkodás, buszra fel, Gyöngyösre le.
Gyöngyösön mi is elbúcsúztunk, mi is kaptunk ajándékot (Meg is hatódtunk)

Jövőre Veletek megint! Mindenkinek köszönöm ezt a csodás napot!
Szőrös


A túrán készült fényképeket ide kattintva nézheti meg.

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu