Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Szilveszteri fürdőtúra 2010-ben

2010. december 31.
Ez évi esedékes túránkkal a bogácsi termálfürdőt és környékét céloztuk meg.

11 fő lett a résztvevői létszám, miután 6-an lemondták –vagy nem – az utat. A döntés a Mátra SE kisbuszára esett , nem is bántuk meg.

Némi megbeszélés után az eredeti túraterv módosításra kerül. A Cserépfaluban csatlakozó Esztert (vendég) a bogácsi hőfürdőhöz kérjük, és szerelékrendezése után nekiindulunk a nem egészen meghatározott túraútvonal irányába. A cél ilyenkor: hogy megfelelő km összejöjjön, és kellőképp elfáradva vessük be magunkat a forró vízbe.

Számomra felejthetetlen az első demjéni fürdőzésünk: jelölt túraútvonal nem lévén a környéken, a túra neve lehetett volna „Kerengés az olajkutak és pakura-konténerek körül”. Volt benne barlanglakások megtekintése és minden járt útvonal a fürdő környékén. Végül az egerszalóki szálló mellett elvonultunk a demjéni fürdőhöz Csépe Gyuri lelkes vezetése mellett.

Tari Tibi kiváló ismerője e vidéknek: egyik kedvelt kerékpártúra-helyük e csodálatosan szép környék. Persze ismeri Gyuri is, ő lelkes bükki teljesítő. Túl nagy panorámánk nincs – hisz a hó súlyától roskadoznak a fák-bokrok –, de van szebb látvány a téli erdőnél? Mindenesetre nem bántam volna, ha + 18 fokkal társul a látvány, de hát inkább -10 körüli a realitás.

A Galagonyáson át, a Furgál-völgyön keresztül lemegyünk a híres kaptárköveket megnézni. Egy vízátfolyásnál – ami szélesebb a szokásostól – sikerül bokáig merülnöm. Konstatálom: ez még nem a termál. Nagy örömünkre hamarosan meglátjuk a cserépváraljai templomtornyot, majd némi keresés után a kocsmát is.

Õszinte sajnálatunkra forralt bor hiányában valami helyi tájbort kóstolhatunk Sanyi jóvoltából. A falon körben kisebb méretű fatáblákon a környék nevezetességei megörökítve rajzokkal.
No de van ám önbecsülés és önérzet jócskán itt helyben! Fő helyen, fölöttük nagyméretű kép üveg alatt díszes keretben: 3 grafika + színes fotó jelen műintézményről. Ne feledjük e hely jelentőségét!

Mivel az idő vészesen megy, nagy lendülettel folytatjuk utunkat immár célegyenesen a bogácsi hőfürdő irányába valamikori katonai bázis-terepen át: ami végeredményben mintha szántás volna, de legalább annyira tele van jég borította pocsolyákkal, buckákkal. Rohanó őzeket figyelünk meg, hamarosan megértjük: miért e sietség. A terep aljában pár ember körbevesz egy összegömbölyödött állatot. Megnéznénk, de erélyesen eltanácsolnak bennünket onnan. Orvvadász lőtte ki egyik szerencsétlent, ott van a terepjáró is a közelben. Estére már szilveszteri őzpaprikást esznek belőle!
Nemhiába tartjuk mi túrások ellenségnek a vadászokat ! Keményen italozó, etikátlan népség…

Be is érünk a hőfürdőhöz, épp ideje. Eszter itt elköszön tőlünk, hisz ő még az egri éjszakai túrán is résztvevő. S e két túra kedvéért jött Pestről ! A villámgyors csoportos jegyvételt a mindig élelmes János ejti meg, s igencsak igyekszünk a termálvizes medencék irányába.

De balsors ! Nincs benti medence, csak 2 kinti.
Főképp a valami miatt szimpatikusabbnak tűnő 2-es számú van igencsak messze, vagy 40 m! Hát, aki már próbálta: egy szál fürdőruhában a -10 fokban, némileg eljegesedett papucsban…

Átcsörtetünk a síkos terepen, bedobjuk magunkat, és élvezzük, hogy alig lehet a gőztől látni valamit. Táskában a pezsgő és 10 pohár: a vállalkozó Tibor a medence szélén szépen kisorakoztatja a poharakat, pezsgőt bont és ezennel koccintunk. Anna kedvet kap másoktól a hóban hemperegni, nem kevés megrökönyödéssel figyeljük kedvtelését.

Tervezgetjük a 2011-es túraévet, elkövetkező programokat, aztán lassan megunjuk a meleg vizet, és készülődünk hazafelé. Vannak, akik még vacsoráznak, söröznek, de a terv szerinti 17 h-kor indulunk.
Már senkinek sincs kedve útközben betérni valamelyik műintézménybe a meghívásra. Sanyit kis kitérővel haza, és baj nélkül megérkezünk mi is Gyöngyösre. Nem tudom hányra, de az esti program még valóban belefér annak, aki óhajtja.

Erdélyiné Éva


Téli havas tájban a csapat


Roskadoznak a fák a hótól


Háttérben a cserépváraljai templomtoronnyal


Felmérés...


...és akció


A csapat + a fotósLEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. november
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu