Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Rákóczi túra teljesítője írta

2008. július 01.
Tisztelt Kékes Turista Egyesület vezetése!

Gergő útközben...

2008. Június végén kisfiammal úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk teljesíteni a Mátrában található, a Kékes Turista Egyesület által karbantartott, illetve általa elnevezett Rákóczi jelvényszerző túrát.
Az előkészületeket követően (lelki ráhangolódás, igazoló füzet beszerzése) kisfiam életkorának megfelelően négy részre tagoltuk a túraútvonalunkat.
Az első részt (Mátrafüred - Gyöngyös) 07.0S-én teljesítettük, miként ezt a füzetben jelöltük is.
A második részt (Kékes - Mátrafüred) 07.12-én teljesítettük.
A harmadik részt (Kékes - Parád) 07.22-én sikerült teljesíteni.
A negyedik és egyben befejező részt 07.27-én sikerült magunk mögött tudni.
Észrevételeink:
A túraútvonal jól felfestett, az igazoló füzet nagyon kulturált.
1. Az üveggyárnál nem találtuk a jelet, de nem volt baj, mert a múzeum éppen nyitva volt, s a múzeum megtekintése után az eladó hölgy - mindazon túl hogy egy ajándékkal is kedveskedett - elárulta a „Jel”-et.
2. Az igazoló füzetből egy „Jel” (Sós - cseri tető) hiányzik. Sajnos elmentünk mellette, bár itt megjegyezném, hogy a füzetben erre vonatkozóan leírtak kissé félrevezettek bennünket, hisz a füzet szerint: „a híres parádi gyógyvíz palackozója, és még az útkanyar előtt balra betérünk az erőbe. Keresztezünk egy villanypásztát (nem láttunk villanypásztát) majd létra segítségével (sehol nem volt létra, pedig a sárga jelzést végig követtük) egy bekerített fiatal tölgyes beérünk. Ez a Sós-cseri tető, egy idősebb fa törzsén találjuk a túramozgalom igazolójelét. Ugyancsak létra segítségével hagyjuk el a fiatalost (itt sem találtunk semmilyen létrát, pedig a sárga jel mentén érkeztünk el a 24-es úthoz)”.
Mivel végig a létrás részt kerestük, természetes volt (mikor kiértünk a 24-es úthoz), hogy a létrás részt lebontották, így mi elhagytuk valahol a jelzést is. Kisfiammal már nem akartunk visszafordulni, remélem ez Önöknél megértésre talál.
Éppen ezért kérem Önöket, hogy a mellékelt kép alapján (a Sós-cseri tető után a 24-es úthoz tartva egy hídon mentünk keresztül) igazolják le ezen „hiányosságunka”t.
3. A Hársas-tető „Jel”-ét megtaláltuk, nem lehet eltéveszteni. Innen viszont a továbbindulás nem volt automatikus. Jobbra tértünk el, mert arra láttuk a villanypásztort és arra felé tartott egy út is. Nos, nem erre kellett volna. Érdemes megjegyezni még, hogy a túrafüzetben többször olvasható az égtájjal megjelölt továbbhaladás iránya (Pl.:ÉK felé =Észak-kelet felé). Bevallom, hogy kezdő túrázóként nem igazán tudom, hogy amikor kiérek egy erdőből éppen merre található valamely égtáj, iránytű pedig nem volt nálunk. Talán szerencsésebb lenne a kezdők kedvéért ilyenkor egyértelműen „jobbra - balra - egyenesen” szavakat használni. Szerencsére pár száz métert követően visszafordultunk, és rátaláltunk a jelre.
4. A „Méhészkertnél” leírt „jel ”megtalálása sem egyszerű, mert a sárga jelzés egyértelmű követése után valóban - az igazolófüzetben leírtak szerint - egy túraútvonalak elágazásához érünk, de itt semmilyen „jel” nem található. Az elágazás iránymutatásának és a sárga jelnek megfelelően Parád felé indultunk. Kb. 250 méter megtétele után újabb elágazáshoz érkezünk, s itt már megtalálható volt a „jel”. Az előző elágazásnál 10 percet töltöttünk a jel keresésévei, talán ezt, és a kezdeti elkeseredettséget is megspórolhattuk volna egy pontosabb leírással.
5. Asztalos Johák fafaragónál található, „jel” egyértelműen megtalálható.
6. A Palóc ház is könnyen megtalálható.
7. A Rákóczi fa is könnyedén megtalálható.
8. Sajnos a Szent István-csevice nem ad folyadékot, de a „jel ”megtalálható. Ezt követően betérünk az erdőbe. A Lapossás-domb megmászása közben jelenleg két hatalmas fa (30 méter) keresztezi az útvonalat, gondolom a legutolsó vihar döntötte őket ki (az ágakon még zöldellnek a levelek), egyiken jelzés is található. Reméljük az erdészet hamarosan eltávolítja a fákat, mert jelentős mászástól (baleset veszély), illetve kerülőúttóI mentesíti a túrázókat.
9. A Rózsaszállás erdészháztól a Gyöngyösön található II. Rákóczi Ferenc szobráig minden „jel ”jól és könnyen megtalálható.

Természetesen ezen észrevételek nem azt jelentik, hogy a túraútvonallal van a baj, valószínűleg Mi nem voltunk túl járatosak a túrázásban, mondhatni amatőrök módjára viselkedtünk.
Mindezt csak azért írtam le, ha esetleg valamikor majd az igazoló füzet frissítésre kerül, az amatőrök miatt egy két pontosítás, vagy konkrétabb fogalmazás további nagy segítséget nyújthat. Köszönjük.

Mindazon által büszkeséggel tölt el, hogy miként 21 hónapos kisfiam úgy jómagam is teljesítette ezt az igazán szép, csodálatos helyeken vezető útvonalat.
Köszönetünket fejezzük ki ezúton is a Kékes Turista Egyesület tagjainak, s mindazoknak, akik képesek kulturáltan használni a természet adta lehetőségeket.

Természetesen örömmel vennénk, ha a Rákóczi túraútvonalhoz hasonlóan további túraútvonalak kerülnének hasonló módon kijelölésre, igazoló füzettel történő teljesítésre.

Üdvözlettel:
K Zs

Kékestető

Mátarfüred, kápolna

Parád, Palóc ház

Sas-kő

Sós-cseri tető után a hídon

Valahol a Sós-cseri tetőn


LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
2024. február
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
1
2
4
5
6
7
8
9
11
12
14
15
16
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
29
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu