Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Látogatás a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben

2014. október 12.
A túraszervezés olykor a kitartás próbája. Ki gondolta volna? És azt, hogy esetleg a szomszédok meglátogatása a legbonyolultabb? A kezdeti kilátástalanság ellenére, sok segítőkész ember közreműködésével mégis sikerült rátalálnunk Sasvári Jánosra, a Bükki Nemzeti Park területileg illetékes természetvédelmi őrkerület-vezetőjére, s innen már ment minden, mint a karikacsapás.
Sajnos, az előzetes szándékok ellenére kevesebben tudtak részt venni ezen a programon, de a 13 lelkes csapattag –azt hiszem, szép élményekkel tért haza.
A hosszas szervezés jutalma, vagy ellensúlyozásaként gyönyörű napsütéses időben járhattuk a szomszéd tájvédelmi körzet két nemrég átadott, Tarnaszentmiklós határában található tanösvényét szakmai vezetőnkkel.

Elsőként a Ludas-fertői tanösvényt kerestük fel.
Itt tájékoztatást kaptunk a fás vegetáció arányáról, szerepéről a pusztában, majd főként ürmös pusztai részen, szikes gyepeken vezetett utunk. Betekintő tornyokra felkapaszkodva, vagy a fás részek védelméből távcsővel figyelhettük a vizes részen ringatózó récefajtákat, héjákat. Felriasztottunk egy ölyvet, volt szerencsénk fókuszálni egy fenséges parlagi sas öreg példányára, méltóságteljes vitorlázására. A tájékoztató táblák információin kívül is sok szóbeli adathoz jutottunk az itt folyó élőhely fejlesztési programot illetően. Láthattuk a különböző fajtájú mesterséges odukat, képet kaptunk a költésszámok követéséről, segítéséről, s sokat megtudtunk a terület szép madaráról, a szalakótáról.

Autóbuszunkkal utaztunk át a másik tanösvény indulóhelyéhez, a nap hátralévő részében a Hamvajárási tanösvény nyomvonalát jártuk. Mint megtudtuk, a Hevesi-síkon folytatott természetvédelmi kezelés egyik legfontosabb feladata, hogy elősegítse a síkvidéki gyepek hagyományos hasznosítását, a természetkímélő gazdálkodás térnyerését. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság partnerként vesz részt „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” című LIFE programban. Ezért 360 ha kiterjedésű ősgyepet legeltetnek szürke marhával, A legeltetési területeket tesztelve. A 110 egyedből álló, tavaly Apajpusztáról vásárolt gulya „feladata” a gyep megfelelő méretűre rágása. Hogy mi a megfelelő méret a rovarok számára, s a kék vércse számára, ami ezekkel táplálkozik? Ez a kérdés. Ezért a legelőt még 3 részre osztották, a monitorozás, adatfeldolgozás biológusok segítségével folyik. Ugyanitt a kék vércse védelmi program keretében fészkelőhelyek telepítése, és mesterséges fészektelepek létesítése és monitorozása is zajlik.
A területen találhatóak rizskazetták, melyeket itt nem szüntettek meg, sőt a töltését is megerősítették, zsilipekkel látták el, s a víz visszatartására használják.
Megfigyelhettük a madárvédelmi program keretében zajló elektromos vezeték szigetelési fajtáit, értesülhettünk vezeték áthelyezésről, földkábel alkalmazásáról is.
Élmény volt a vizes réten a zsombékról-zsombékra lépkedés, fakó réti héja mutatta magát- és repülését nekünk, elidőztünk a szürke marha gulya nyári szállásánál azok szelíd tekintetében. Jót beszélgettünk a gulyással, dicsérhettük kutyáit, hiszen terelési bemutatóba is részesültünk.

Hálásak voltunk vezetőnknek, aki a családi asztalnál elfogyasztott vasárnapi ebéd helyett is velünk barangolt a területén, s még a területről szóló, a fejlesztési programokat bemutató kiadványokkal, térképpel is megajándékozott bennünket.

Élményekkel telve, a folyamatos napsütés miatt kicsit pirosabban tértünk haza. Tartottuk a tervezett időpontot, így még mindenki részt tudott venni az önkormányzati választáson is.
Pillanatok alatt visszaestünk a természet nyugalma, a róna végtelenségéből a plakátok világába, a társadalmi kötelezettségekhez. De a lelkünkben maradt egy rész, ami kikapcsolódott, feltöltődött, megnyugodott... s mindig szívesen emlékszik erre a pár órára.

Tóthné Kelemen Mária
LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2023. november
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
2023. december
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
4
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
2024. január
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
7
8
9
10
11
12
14
15
17
18
19
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu