Kékes Turista Egyesület logó
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

  KÖZLEMÉNY

A koronavírussal összefüggő veszélyhelyzet miatt
a Kékes Turista Egyesület minden programja
határozatlan ideig ELMARAD!
Megértésüket köszönjük!


  Közhasznú jelentések

2000, 20012002200320042005200620072008200920102011,
 2012201320142015201620172018 

A KÉKES TURISTA EGYESÜLET
2000. évi közhasznú beszámolója

Kedves Barátom!

2000 januárjában néhány lelkes, természetet kedvelő, a Mátrát féltő, érte tenni akaró túratársammal együtt sikerült egy régi álmot valóra váltani: megalapítottuk a Kékes Turista Egyesületet. Egy olyan társadalmi szervezetet, amely minden érdeklődő felé nyitott, amely számos célt tűzött ki maga elé, de legfőbb összetartó ereje talán az lehet, hogy a Mátrában, a Mátráért van. Céljainkat is ezt szem előtt tartva fogalmaztuk meg, hiszen elsődleges feladatunknak tekintjük a Mátra turistaútjainak, turista létesítményeinek felújítását, folyamatos karbantartását. Szeretnénk megismertetni minél több emberrel, elsősorban fiatallal a természet, a természetben történő barangolás magával ragadó hangulatát, úgy is, mint a szabadidő hasznos és kellemes eltöltésének módját. Szűkebb és szeretett hazánk, a Mátra minél szélesebb körű megismertetését, propagálását is fontosnak tartjuk, hiszen természeti, kultúr- és technikatörténeti értékeink megóvása csak az azokat ismerő, fontosságukat és sérülékenységüket belátó emberekkel lehetséges.

Tudtuk, hogy ezen célok megfogalmazása az első és talán a legkönnyebb lépésünk lesz - hiszen már a következő sem volt könnyű: egyesületünk bírósági bejegyzését, közhasznú szervezetté való nyilvánítását csak a nyár végére láthattuk magunk mögött. Mi persze addig és azután sem tétlenkedtünk, így szerencsére van miről írnom ebben a közhasznú beszámolóban. A Mátra turistaútjainak (útjelzéseinek) felújítását az anyagi feltételek megteremtése után májusban, szisztematikusan kezdtük el: a Keleti-Mátrában, amely ebből a szempontból egyébként is igen elhanyagolt vidéknek volt tekinthető. Szerencsére ma már nem az, ennek bizonyítására álljanak itt most a szavak helyett a számok, adatok, amelyek tükrözik az elvégzett munkát.

A Keleti- és Központi-Mátra nagy részén tehát számos jelzett turistaút felújításával sikerült olyan állapotot kialakítanunk, hogy bárki az eltévedés veszélye nélkül túrázhasson, ezáltal a hegység ezen részének természeti értékeit közelebbről megismerhesse. A felújításokat, karbantartásokat igyekszünk a területek tulajdonosaival, kezelőivel messzemenőkig egyeztetni. Szerencsére sikerült jó kapcsolatot kialakítanunk az Egererdő Rt. mátrai erdészeteivel, Gyöngyös Város Önkormányzatával, de számos üdülő és szálloda tulajdonosával, vezetésével is. Bízunk benne, hogy ezek a kapcsolatok a jövőben gyümölcsözőek lesznek és a gyümölcsöt a Mátrában pihenni, gyönyörködni, azt megismerni akaró és az itt élő, itt dolgozó emberek együtt arathatják majd le.

A Kékes Turista Egyesület 2000. évi amatőr sporttevékenysége

Egyesületünk tagjai az elmúlt évben mintegy 150 túrát szerveztek ill. teljesítettek - ezek között minden hónapban egy vagy két tájismertető nyílt túrát is, amelyekre hol több, hol kevesebb vendég érkezett. Túrázóink 2000-ben számos teljesítménytúrát, valamint hét túramozgalmat is teljesítettek (köztük egy személy az Országos Kék Túrát is), emellett nyolc túratársunk különböző fokozatú természetjáró minősítéseket ért el. Túraversenyzőink sem tétlenkedtek, az országos csapatbajnokságban egy hatodik és egy hetedik hely jutott nekik, míg az egyesületek versenyében a nyolcadik helyet sikerült megszereznünk. Egyéniben még ennél is jobban ment, hiszen két társunk országos bajnoki címmel büszkélkedhet és szereztünk még két harmadik és egy ötödik helyet is. Eredményesen öregbítettük tehát a gyöngyösi, mátrai természetjárás méltán nagy hírét az országban.

Két tájékozódási túraversenyt is rendeztünk tavaly: tavasszal a Puky Árpád emlékversenyt, amelyen 28 csapatból 70 fő vett részt (ebből 61 vendég volt). A versenyt Puky Árpád, Gyöngyös város egykori legendás polgármestere emlékének szenteltük, aki sokat tett a Mátra idegenforgalmának felvirágoztatásáért is. Ősszel az Avar Kupa túraversenyre került sor, melyre 31 csapatból 79 fő (közöttük 76 vendég) érkezett. Versenyeink közepes nehézségűek voltak, kezdők is élvezetesnek találták azokat. Elsősorban a versenyzők tájékozódási tudását, térképolvasási készségét és természetismeretét, valamint a Mátrához kötődő, itt tevékenykedő híres emberek tevékenységének ismeretét kértük számon - persze játékos formában. Elmondhatjuk azt is, hogy e két rendezvényünk jól szolgálta az ilyen jellegű ismeretek bővítését, de hegységünk természeti értékeinek a megismerését is.

A Kékes Turista Egyesület mátrai információs szolgáltatása

Ismét csak egy álom, egy túratársunk nem is oly régi, de eddig álomnak tűnő ötlete lépett tavaly a megvalósulás útjára. Mai, egyre modernizálódó világunkban már szinte mindennapos dolog az internet-elérés, amely fantasztikus távlatokat nyitott az információ-áramlásban - sőt, minden jel arra mutat, hogy a jövő kommunikációs eszköze ez lesz. Nos, erre alapozva készítette el egyesületünk a www.matrahegy.hu címen elérhető honlapot, amelyet idővel a Mátra hegység internetes útikalauzává, kimeríthetetlen mátrai információk forrásává kívánunk fejleszteni. A fejlődés már most is folyamatos és érezhető, átlagban napi 40-50 látogatónk van - köszönhető ez a honlap tetszetős kivitelének és a folyamatosan bővülő, megújuló, rendezett és érthető módon nyújtott információknak. Tudjuk, hogy előfordulnak még hibák, egy-két téves adat is, de igyekszünk ezeket kiküszöbölni és minden észrevételt, amely honlapunkkal kapcsolatos, hasznosítani. A honlap értékei közé tartozik az is, hogy nem száraz lexikális tudást kíván a látogatóknak nyújtani, hanem az egyes témákat keretbe foglalva, érdekes és olvasmányos formában igyekszik közölni, nem utolsó sorban rengeteg - köztük művészi kivitelű fényképekkel is - illusztrálni azokat. Egyesületünk emellett folyamatosan részt vesz a Mátra turistatérképeinek karbantartásában, helyszínelésében, javításában is.

Remélem fenti kis összeállításommal sikerült a kedves olvasót megismertetnem tavalyi tevékenységeink hasznos oldalával. Bízom benne: ennek alapján rászolgáltunk arra, hogy közhasznú szervezetként vagyunk nyilvántartva. Úgy érzem: nehézségeink ellenére büszkék lehetünk elmúlt évi munkánkra, hiszen egy alig egyéves, 22 tagú kis szervezet részéről - akik mindezt szabadidejüket feláldozva, ellenszolgáltatás nélkül tették - jelentősnek tekinthetők ezek az eredmények. Volt persze olyan eset is, amikor jobban is csinálhattunk volna valamit, de a kellemetlen tapasztalatokat is igyekszünk a jövőben hasznunkra fordítani. Eredményeinket nem érhettük volna el támogatóink nélkül: ki kell emelnünk a gyöngyösi Kolping Egyesület önzetlen segítségét, de Gyöngyös Város Önkormányzata és a Heves Megyei Természetbarát Szövetség is hozzájárult sikereinkhez.

Céljaink továbbra sem változnak, és 2001-ben lehetőleg a taglétszámunk növelésével szeretnénk még hasznosabban, még több eredményt elérve tevékenykedni.

Üdvözlettel: Simon Péter
Elnök
Gyöngyös, 2001. február 11.

A beszámoló innen letölthető pdf fájlban: Beszámoló 2000

 BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretne érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

 REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

 LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

 ESEMÉNYNAPTÁR

2020. május
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
2020. június
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
6
8
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
24
25
26
28
29
30
 
 
 
 
 
2020. július
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
1
2
3
5
6
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
1plusz1 százalék
Egererdő Zrt.
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Török Ignác u. 1. - info@kekesturista.hu