Kékes Turista Egyesület - részletek a természetből
„Gyertek velünk, ...mert egyedül nem megy!”

Élménybeszámolók - lista

Tojáskereső túra

2015. március 28.
Nyuszi fészekkeresés az ébredő Mátrában

Hagyományos tojáskereső túránkat idén kicsit rendhagyó módon rendeztük meg.
A tojáskeresés verseny jellegének lebonyolítását profikra bíztuk, ezért közös szervezésbe fogtunk a Mátra TTS -el. Az Õ versenynaptárukhoz igazodva hoztuk egy napra előbbre az időpontot is az előzetes kiírásnál. A Mátra TTS Rügyfakasztó Kupa Tájékozódási Túraversenyének útvonala és bójái adták a Tojáskereső verseny útvonalát és megtalálandó pontjait is. A kis pályát igyekeztünk élvezetes útvonalon vezetni s felhasználtuk a sok év alatt szerzett előzetes tapasztalatokat, hogy minél inkább kielégíthessük a kisgyermekes családok igényeit.

A rajt-cél állomás Mátrafüreden volt, a Bene-patak melletti esőháznál. Két külön asztaltól indítottuk a résztvevőket, az egyiknél a versenyzőket a Mátra TTS tagjai fogadták, a másiknál a Kékes TE szervezői indították útnak a sétálni vágyókat. A reggeli órák mozgalmasságát csak fokozta, hogy a Decathlon Teljesítménytúra útvonala pár méteren egybe esett a nyúl útvonalával. Ezért nagyon igyekeztünk a megszokottnál több személyes útbaigazítást, segítséget adni. A turista egyesület tagjain kívül segítségünkre volta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola bájos diáklányai, akik közszolgálati óráikat töltötték nálunk. A szóbeli útbaigazításon kívül szalagozással is próbáltuk megakadályozni a pályáról letérést a családi séta útvonalán.

Az idei húsvéti nyúl a jobb fészekaljából való volt, legalábbis a gazdagabb tapsifülesek közé tartozott. A két egyesület anyagi ráfordításán kívül a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását is magáénak tudhatta, így gálánsan megjutalmazta a nyomába eredőket. A fészkek többségében bőven hagyott ajándékot a kicsiknek, de találtak meglepetést a hosszú távosok is egyes pontoknál. A célba visszaérkezve egész nyúlcsapat várta a fiatalkorú résztvevőket, amiből ki-ki kedvére választhatott erdei, mezei vagy házi nyulat. A kis plüss nyúl figurák óriási sikert arattak idén is, jó volt látni a gyerekek boldogságát az ajándék láttán – s mi tagadás, tapasztaltunk a felnőttek részéről némi irigységet is.

A tojáskeresés előtti éjszaka kiadós eső áztatta a környéket, a városban bugyborékolt a csapadék az aszfalton. Korán reggel megérkezve az erdő szélére még bőven a vizes pihenő padoknál, asztaloknál rendeztük be a rajtot a sebes vízlefolyást mutató avarmintázatokat taposva. El is voltunk keseredve kissé, hogy hiába készültünk ennyit, nem lesz sok résztvevő.

Szerencsére nem így történt. A hosszútáv versenyzői elégedettek voltak a túraidővel, s a kisgyermekes családok is bátrabbnak bizonyultak már, szép sorban érkeztek a regisztrálók. Így a kispályát 143 fő sétálta végig. (78 fő felnőtt 65 kisgyermekkel)
A tájékozódási versenyben 16 csapat indult a „nyílt” kategóriában, s 6 a családiban. Ott érem és óriás csoki tojás, s nagyméretű csoki nyulak voltak a díjak. A gyerekkorúak - akik ennyit gyalogoltak árkon-bokron át - megérdemelten hozzájutottak a plüss nyuszi tulajdonjogához is.

Az egészséges erdei túra illetve séta után egészséges nassolnivalóval –répával, retekkel kínáltuk a résztvevőket. Dél tájra már egészen felszáradt a környék, s a kissé átfagyott rendezők is próbáltak felengedni a sok elégedett, vidám arcot látva. Több elismerést, pozitív kritikát kaptunk, ami a mi jutalmunk a rendezés során ráfordított időért és energiáért.

Együttműködésünket a Mátra TTS -el hosszú távra tervezzük, reményeink szerint jövőre újra együtt várjuk Önöket Húsvét előtt egy kis tojáskeresésre – talán még inkább megújult formában.
Remélem, találkozunk!

Tóthné Kelemen Mária

Tóthné Kelemen Mária fotói

LEGUTÓBBI HÍREINK

 FONTOSABB ESEMÉNYEK

ESEMÉNYNAPTÁR

2024. április
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
21
22
23
24
25
29
30
 
 
 
 
 
2024. május
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
2
3
6
7
8
10
12
13
15
16
17
19
20
21
23
24
26
27
28
29
30
31
 
 
2024. június
H
K
SZe
Cs
P
SZo
V
 
 
 
 
 
2
3
4
5
6
7
9
10
12
13
14
15
16
17
18
20
22
23
24
25
26
27
28
30

BEJELENTKEZÉS

Ha a kekesturista.hu oldalon minden funkciót el szeretnél érni, be kell jelentkezni!

Felhasználónév:

Jelszó:

REGISZTRÁCIÓ

Ha még nem regisztrált látogatónk, akkor itt megteheti!

 

1plusz1 százalék
Várak a Mátrában
Rákóczi túramozgalom
Keresztek nyomában túramozgalom
Egererdő Zrt.
Expodom
Kékes Turista Egyesület - 3200 Gyöngyös, Vármegyeház tér 1. - info@kekesturista.hu